Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Nieuwsarchief februari 2006
Hongarije ontvangt Poetin voor energiebesprekingen dinsdag 28 februari 2006, Nieuws/Europa, EurActiv/Kyiv Post - Hongarije, hard geraakt door de Oekraïens-Russische gascrisis vorige maand, ontvangt de Russische president Poetin. Rusland wil zich presenteren als een betrouwbare energieleverancier. Negentig procent van het gas in Hongarije wordt geïmporteerd uit Rusland.
Poetin zal vanuit Boedapest doorreizen naar Praag. De contracten met Tsjechië over gas- en olietoevoer lopen in 2013 af en daar moet opnieuw over worden onderhandeld. Sommige deskundigen zien Poetins bezoeken als een poging om de Russische invloed in Midden-Europa nieuw leven in te blazen. De Europese Unie bespreekt op een top eind maart het thema 'energiezekerheid'.
EU-landen verdeeld over inenten pluimvee woensdag 22 februari 2006, Nieuws/Europa, EurActiv/Volkskrant - De vijfentwintig lidstaten van de EU verschillen van mening over de voor- en nadelen van de massale vaccinatie van verhandelbaar pluimvee. Vaccinatie zou verspreiding van het gevreesde H5N1-virus (een vogelgriep- variant) kunnen tegengaan, maar het zou net zo goed kunnen leiden tot boycots van niet-EU-landen voor Europees pluimvee. Tot nog toe zijn deze maand in Oostenrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Frankrijk en Slovenië gevallen van H5N1 vastgesteld bij wilde zwanen. Het dodelijke virus is vooralsnog niet aangetroffen in pluimvee voor consumptie.
Het conflict ging met name tussen Frankrijk en Nederland (voorstanders van vaccinatie) enerzijds en Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Portugal (tegenstanders) anderzijds. Tegenstanders vrezen de kosten van een vaccinatieprogramma als ook het effect op het consumentenvertrouwen. Het is bovendien niet ondenkbaar dat sommige landen de EU-kip zullen bannen.
Vandaag heeft de Europese Commissie besloten tot een "soepeler vaccinatiebeleid": Nederland mag preventief vaccineren. Nederlandse Europarlementariërs vinden dit besluit maar "net op tijd".
Sarkozy: toetreding Turkije via nationale parlementen vrijdag 17 februari 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Frans minister van Binnenlandse Zaken en presidentskandidaat Nicolas Sarkozy heeft gepleit voor controle van nationale parlementen op de lopende toelatings- onderhandelingen met Turkije en Kroatië. Bovendien wil hij delen van de Europese grondwet versneld implementeren. Sarkozy vindt dat er een politiek antwoord moet komen op de onvrede van Europese burgers met de uitbreiding van de EU. Volgens hem was die onvrede namelijk de belangrijkste reden waarom Franse en Nederlandse kiezers in 2005 de Europese grondwet hebben afgewezen. "Het fiasco van de Franse en Nederlandse referenda is ten dele veroorzaakt door vijandigheid ten opzichte van een grenzeloos Europa", aldus Sarkozy. Het principe van "absorptiecapaciteit" van de EU moet worden aangescherpt, zodat burgers er zeker van kunnen zijn dat niet buiten hen om tot uitbreiding wordt overgegaan. Nationale parlementen zouden volgens hem "de Unie moeten controleren, elke keer als het één van de vijfendertig hoofdstukken van het acquis (gemeenschapsrecht) wil afsluiten, in de onderhandelingen met de kandidaten."

Nicolas Sarkozy. Foto: Wikipedia

Nicolas Sarkozy, omstreden sinds hij allochtonen vorig jaar racaille noemde: "De Europese Unie moet zich fundamentele vragen over de toekomst stellen, waaronder een heroverweging van de financiën en de instelling van haar toekomstige grenzen."

Foto: Wikipedia

Cartoon war: Solana waarschuwt voor kloof, Tsjechië wil compensatieregeling woensdag 15 februari 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Volgens Javier Solana, Hoge Vertegenwoordiger van de EU, mag de rel over de Deense cartoons geen aanleiding zijn voor een kloof tussen Europeanen en moslims. "Wij [EU en moslimlanden] hebben een erg diepe relatie opgebouwd en we willen deze relatie niet alleen behouden, maar ook verdiepen." Solana deed zijn uitspraken vanuit het Egyptische Caïro, tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten. Na een overleg met Ekmeleddin Ihsanoglu van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) liet Solana’s woordvoerster Cristina Gallach weten: "Ze willen mechanismen waarmee kan worden gegarandeerd dat dit niet nog een keer gebeurt en dat zou moeten lukken via bepalingen in de VN-conventies over mensenrechten."
De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Svoboda (letterlijk: vrijheid) zoekt ondertussen naar draagvlak voor zijn voorstel om Denemarken uit EU-fondsen te compenseren voor geleden schade door de handelsboycot. Volgens Svoboda zou de EU een signaal moeten afgeven waarmee zij een sterke loyaliteit laat blijken aan Denemarken en aan de vrijheid van meningsuiting. Hij is van plan te lobbyen voor het voorstel tijdens de komende bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken op 27 februari.
Niet alle Europese politici gaan even genuanceerd om met de ontstane situatie. Zo heeft Italiaans minister Calderoli aangekondigd T-shirts te gaan dragen met afbeeldingen van de omstreden cartoons.
Eurocommissaris: ook "onverstandige" cartoons mogen worden gepubliceerd vrijdag 3 februari 2006, Nieuws/Europa, EurActiv - Eurocommissaris Franco Frattini zegt de gevoelens van moslims in de recente rel over Deense spotprenten van de profeet Mohammed te begrijpen. Hij noemt de bedreigingen die vanuit de moslimwereld zijn geuit aan Denemarken echter "volstrekt onacceptabel". De Commissaris voor Justitie sprak over "gevoelens van gekwetsheid, frustratie en verdriet die de moslimgemeenschappen in de afgelopen dagen moeten hebben ervaren toen ze de spotprenten in de Deense krant onder ogen kregen." Toch verdedigde hij bovenal de vrijheid van meningsuiting: ook "onverstandige" cartoons moeten kunnen worden geplaatst.
Overigens publiceerde ook het Jordaanse (roddel)blad Al-Shinan enkele van de omstreden cartoons. Hoofdredacteur Jihad Momani wilde de zaak nuanceren: "Moslims van de wereld, wees redelijk. [Zou] een zelfmoordenaar die zich bij een bruiloft in Amman opblaast moslims [niet méér] in een kwaad daglicht stellen?" Momani werd ontslagen.