Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Nieuwsarchief mei 2006
Montenegro stemt voor onafhankelijkheid, maar voormalig Joegoslaven voelen zich nog verbonden donderdag 25 mei 2006, Nieuws/Europa, IHT - Een nipte meerderheid van de Montenegrijnen (55,5%) stemde zondag in een referendum voor splitsing van Servië en Montenegro. Toch blijven de voormalig Joegoslaven verbondenheid voelen. Dat schrijft de in Madrid gevestigde journaliste Mirjana Tomic in de International Herald Tribune.
Volgens Tomic komen zakenlui en andere professionals uit het voormalige Joegoslavië van oudsher al geregeld bijeen in Wenen. Nu heeft dat ook een puur praktische reden: vanuit Wenen gaan vluchten naar alle hoofdsteden in de regio, terwijl een directe verbinding tussen bijvoorbeeld Zagreb en Belgrado ontbreekt. Tomic spreekt liever van Zuidoost-Europa, een regio waar de landsgrenzen en officiële talen in het laatste decennium flink overhoop zijn gehaald. Ze merkt op dat in internationaal gezelschap iedereen uit het Zuidoosten elkaar desondanks graag opzoekt - "zelfs de Albanezen uit Kosovo". De voertaal is dan Servokroatisch, of een mix tussen de verschillende talen - "onze taal".
Tot slot heeft Tomic nog weinig interesse voor toetreding tot de EU gesignaleerd. Men houdt zich meer bezig met de levensstandaard in de afzonderlijke Balkanlanden. "Dit is de Balkan, niet Europa", zoals haar Macedonische collega zei, is veelgehoord.
Kleindochter van grondlegger Spaak houdt vast aan museum van Europa donderdag 25 mei 2006, Nieuws/Europa, De Volkskrant - Het idee voor een Musée de l'Europe komt van Antoinette Spaak, de dochter van Paul-Henri Spaak (een van de grondleggers van de EU) en van oud-eurocommissaris Karel van Miert. Zij vinden het onbegrijpelijk dat er in Brussel geen museum is dat de erfenis van Schuman en Monnet eert.
Vier jaar geleden leek Brussel nog wel een 'Europa Museum' te willen, in de nieuwbouw van het Europees Parlement aan het Luxemburgplein. Het museum zou de geschiedenis van Europa vertellen, te beginnen met de Kelten, de Grieken en de Romeinen, tot en met het handtasje waarmee premier Thatcher dreigend zwaaide om in de jaren 1980 "haar geld terug" te krijgen van de EU. Het Europees Parlement besloot dit voorjaar echter af te zien van het "te dure" project van ruim 23 miljoen euro.
De initiatiefnemers van het Musée de l'Europe houden echter vol. Met een tentoonstelling in een tent in het Jubelpark in Brussel ter gelegenheid van de verjaardag van het Verdrag van Rome hopen zij het Europees Parlement nog op andere gedachten te brengen, zodat het museum alsnog kan doorgaan.
Problemen voorzien bij toetreding Roemenië en Bulgarije vrijdag 19 mei 2006, Nieuws/Europa, Het Financieele Dagblad - In Roemenië en vooral Bulgarije schort nog veel aan de onafhankelijkheid van justitie, de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad. De Europese Commissie stelt een besluit over toetreding van beide landen tot de EU in 2007 daarom uit tot oktober. Het door de vingers zien van de problemen, zou het huidige eurosceptische klimaat alleen maar versterken.
Problemen die de Europese Commissie voorziet, zijn onder meer fraude met miljarden euro's aan Europese subsidies voor landbouw en economische structuurversterking. Bovendien dreigen er problemen te ontstaan bij de Europese strijd tegen de georganiseerde misdaad. Roemeense en Bulgaarse criminelen zorgen immers nu al (onder meer in Nederland) voor gewelddadige overlast.
De Commissie heeft geadviseerd de toetredingsdatum van beide landen op zijn vroegst op 1 januari 2007 en op zijn laatst op 1 januari 2008 te stellen. Er moet immers "druk op de ketel" blijven. Vooral in Bulgarije zijn de resultaten in hervorming en bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad immers nog mager.
Poolse minister en Eurocommissaris hekelen aanleg Duits-Russische gaspijplijn woensdag 3 mei 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Op dit moment is een twaalfhonderd kilometer lange pijplijn onder constructie, die Duitsland straks van Russisch gas zal voorzien. De pijplijn komt op de bodem van de Baltische Zee te liggen, zodat Polen, Oekraïne en de Baltische Staten - allemaal landen die slechte banden met Moskou hebben - worden zo gepasseerd.
De Poolse minister van Defensie Sikorski heeft de aanleg van de gaspijplijn al vergeleken met de opdeling van Polen tussen de Nazi's en de Sovjets, zoals overeengekomen in het Molotov-Ribbentroppact in 1939. Ook Eurocommissaris voor Energie Andris Piebalgs heeft het gasproject bekritiseerd.
"Polen heeft een speciale gevoeligheid als het gaat om grenzen en beslissingen die over onze hoofden worden genomen. Dat was de traditie van Locarno, dat was de traditie van Molotov-Ribbentrop. Dat was de twintigste eeuwse traditie, waarvan we geen enkele herhaling wensen", aldus Sikorski. Hij toonde zich bovendien bezorgd om de hoge kosten van de pijplijn (4,8 miljard euro), die zal worden doorberekend aan de consument.
Piebalgs sluit zich aan bij de kritiek van Sikorski. "Wij moeten eigenlijk nooit een situatie krijgen zoals met deze pijplijn, dat een partner-land heeft besloten tot een project dat onaanvaardbaar is voor anderen, zonder ook maar enig overleg", aldus de Eurocommissaris.

Afbeelding: Spiegel.de

Rusland is al de belangrijkste leverancier van gas aan Duitsland. De nieuwe pijplijn tussen beide landen zal in 2010 in gebruik worden genomen.

Foto: Der Spiegel