Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Kennis en Economie: nieuwsarchief maart 2005
EU accepteert licentie voorstel Microsoft niet vrijdag 18 maart 2005, In maart vorig jaar concludeerde de EU dat Microsoft misbruik heeft gemaakt van zijn monopoliepositie. Eén van de strafmaatregelen was het vrijgeven van serverprotocollen. Het licentie-voorstel dat Microsoft hiervoor heeft gedaan wordt niet door de EU geaccepteerd. Dit heeft Jonathan Todd, woordvoerder van commissaris mededinging Neelie Kroes, gisteren gezegd tegen het Wallstreet Journal. Het besluit is mede genomen op basis van de reactie van IT-bedrijven op het voorstel van Microsoft. Eerder maakte de Free Software Foundation Europe (FSFE) bekend dat veel open-source projecten niet aan de voorwaarden in de licentie kunnen voldoen.
Brinkhorst en Deense minister overleven debat software octrooien vrijdag 11 maart 2005, Vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd opgeroepen om de Europese Commissie te verzoeken de richtlijn voor software octrooien terug te trekken. Het Deense parlement had de regering gevraagd om ervoor te zorgen dat de richtlijn niet als hamerstuk (A-item) behandeld zou worden. In beide gevallen was er veel kritiek op de uitvoering van de wensen van de parlementen door de regering. Echter de richtlijn is er gekomen zonder discussie in de Raad van Ministers.
En de ministers zijn zonder kleerscheuren uit de debatten in hun parlementen gekomen. Het Deense parlement accepteerde de uitleg van minister Bendtsen. De linkse oppositie in de Tweede Kamer en de LPF vonden de uitvoering van de motie van vorige week nogal mager, maar een motie van ongenoegen van Van Dam (PvdA) zal het waarschijnlijk niet halen. Bert Bakker (D66) noemde het spoeddebat van gisteren 'procedureel wat stampvoeten'.
Europese Commisie neem richtlijn software octrooien aan. maandag 7 maart 2005, De Britse website ZDNet UK meldt dat de Europese Commissie vanochtend het voorstel dat software octrooien mogelijk maakt heeft aangenomen. Vorige week leek het er nog op dat Denemarken, Polen en Portugal zich zouden verzetten tegen het behandelen van het voorstel als hamerstuk. Een reden om het voorstel aan te nemen is het voorkomen van het scheppen van een precedent waardoor toekomstige processen vertraagd worden. Tegenstanders van het software octrooi hebben geschokt gereageerd op de gang van zaken. Het voorstel gaat nu terug naar het Europese Parlement voor een tweede lezing.
Kleine toename gebruik open source bij overheid vrijdag 4 maart 2005, Uit onderzoek van het onderzoeksbureau MERIT in opdracht van Minister De Graaf blijkt dat overheidsorganisaties sinds 2003 iets meer open source software en open standaarden zijn gaan gebruiken. In 2003 gaf 50% aan gebruik te maken van open source software. In 2004 was dat 54%. De stijging in het gebruik van open source software blijft wel duidelijk achter bij de toenemende belangstelling voor dit onderwerp.
Tweede Kamer vraagt om terugtrekking richtlijn softwareoctrooien vrijdag 4 maart 2005, De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen van VVD kamerlid Örgü. Hierin wordt de regering verzocht om de Europese Commissie te verzoeken de richtlijn voor software octrooien terug te trekken. De bedoeling van Örgü is dat de regeling voor een verbod op triviale softwarepatenten geïntegreerd wordt in één Europees Gemeenschapsoctrooi. Örgü en Vendrik (GroenLinks) vroegen de regering ook om schriftelijk toe te lichten hoe de motie uitgevoerd zal worden.
Geen herstart richtlijn software octrooien dinsdag 1 maart 2005, Het Europese Parlement heeft vorige maand gevraagd om een herstart van de procedure omtrent software octrooien. Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde gisteren dat aan dit verzoek niet zal worden voldaan. Verwacht wordt dat op 7 maart het huidige voorstel weer als hamerstuk op de agenda van een Europese ministerraad gezet zal worden.