Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Misleidende lobby en demonstraties voorafgaand aan stemming EP

Van onze redactie - maandag, 4 7 2005 07:00

In het NRC Handelsblad van 30 juni staat een advertentie van de Association for Competitive Technology (ACT). Daarin pleit een kleine ondernemer voor de invoer van het software octrooi in Europa. Een Engelse variant van de advertentie is online te zien. De FFII, tegenstander van het software octrooi ontdekte dat er andere mensen achter deze advertentie zitten dan lijkt. De ledenlijst van de ACT blijkt allerminst uit kleine organisaties te bestaan, maar uit bedrijven als Microsoft, eBay en Oracle. Grote bedrijven imiteren steeds vaker 'grassroots' lobby activiteiten.

Grassroots lobby activiteiten blijken succesvol te zijn, omdat ze vanuit de samenleving komen. Grote bedrijven imiteren deze lobbytechniek steeds vaker. Verschillende schijnbaar onafhankelijke initiatieven worden opgezet, die moeten lijken op een maatschappelijke beweging, terwijl het in werkelijkheid om een gecoördineerde actie gaat. Het fenomeen wordt wel 'astroturfing' genoemd. De term is afkomstig van een merknaam voor kunstgras, AstroTurf.

ACT is ook zo'n organisatie, net als Campaign for Creativity (C4C). C4C doet zich voor als een organisatie van muzikanten, ontwerpers, ontwikkelaars en softwareprogrammeurs. Over C4C zijn inmiddels klachten ingedient bij de Europese Commissie.

In werkelijkheid vraagt slechts 0,2% van de MKB bedrijven een octrooi aan. Grote MKB organisaties, zoals UAEPME, komen met geheel andere verhalen.

De reden voor de activiteiten van Microsoft c.s. is de stemming van 6 juli aanstaande in het Europees Parlement. Er zijn 21 amendementen ingedient voor de Europese Octrooirichtlijn. Hoewel de octrooirichtlijn eerder door het Europees Parlement met een zeer groot aantal amendementen is teruggestuurd, bestaat de kans dat ze geen meerderheid van 367 stemmen halen.

Op dinsdag 5 juli protesteren de tegenstanders van het software octrooi bij het Europees Parlement. Vanuit Amsterdam, Utrecht en Maastricht worden rechtstreeks bussen ingezet naar Straatsburg. Het is ook voor de tegenstanders de laatste kans om de Europarlementariërs te overtuigen.