Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
archief januari 2006
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Voorboden van een nieuwe journalistiek
Jaap de Bruin Gepost:     dinsdag, 9 april 2002, 12:00
Van:     < Jaap de Bruin - Webmaster van BinnenhofseZaken.net >
URL:     < www.binnenhofsezaken.net/ >

We hoeven niet te blijven wachten tot politici de interactie met hun kiezers via internet regelen. Er ontstaat steeds meer politieke activiteit buiten hen om op internet. En niet alleen door fanatiekelingen. Gasthoofdredacteur Jaap de Bruijn: 'Als politieke journalisten én politici de ontwikkelingen op het net beter gevolgd zouden hebben, waren ze nooit zo overvallen door het succes (in de peilingen) van professor Pim.'

Ruim drie jaar geleden begon ik een website met politieke weetjes. Eerst nog onder de titel Politics2day en inmiddels beter bekend als Binnenhofse Zaken. Toen was van politiek-in-cyberspace nog nauwelijks sprake. Er is sindsdien een boel verbeterd. De SP gebruikt het net intensief, maar vooral als actiemiddel voor de eigen achterban. En dat geldt eigenlijk ook voor de andere sites van de politieke partijen. Het net wordt nog weinig gebruikt om meningen te peilen of zelfs beleid tot stand te laten komen. Op de één of andere manier is er nog steeds een soort democratisch gat op internet. Maar het zijn niet alleen de politici die verstek laten gaan; ook de media - traditioneel de luis in de pels - springen niet in dat gat.

Voorboden
Er zijn goede uitzonderingen. De site waarvoor ik dit hoofdredactioneel mag schrijven is daar een voorbeeld van. Ook de onlangs door de publieke omroep gelanceerde site NederlandKiest.nl is een mooie verzamelplek van het politieke verkiezingsnieuws. En wat te denken van het satirische, maar onder de oppervlakte zeer serieuze, Stemhok.nl? Het zijn voorboden van nieuwe vormen van journalistiek: ze combineren kijkjes achter de schermen (hoe beleven journalisten eigenlijk hun nieuws), persoonlijke analyses én verkiezingsnieuws. Precies de combinatie die in de reguliere media zo weinig aan bod komt. Precies de verdieping waar het internet zo geschikt voor is.

Kwetsbaarder
Wat ik nog wel een beetje mis is de interactie tussen parlementaire journalistiek en het publiek. Bij échte internetmedia is het heel gebruikelijk dat lezers kunnen reageren. Op het nieuws zelf of op de manier waarop het wordt gebracht. Het wordt tijd dat de media zich wat dat betreft een beetje kwetsbaarder opstellen. Al is het maar om de gevestigde politici uit te dagen hetzelfde te doen!

Opmerkzaamheid
Een ander punt van kritiek is de geringe opmerkzaamheid van traditionele media. Wie halverwege vorig jaar de ontwikkelingen op het net een beetje volgde zág de weerklank van Pim Fortuyn. Tientallen serieuze en minder serieuze fan-sites en discussieforums vlógen uit de grond. Nog voordat de peilingen het succes van Fortuyn lieten zien, wemelde het van sites als pim-fortuyn.nl, pim4premier.com en pimforpresident.net. Als politieke journalisten én politici de ontwikkelingen op het net beter gevolgd zouden hebben, waren ze nooit zo overvallen door het succes (in de peilingen) van professor Pim.

Ander voorbeeld: de Haagse afdeling van GroenLinks heeft een open discussielijst, waar ook buitenstaanders worden toegelaten. Toen de afdeling verscheurd werd door ruzie over de Turkse dissident Daskapan, was de discussielijst een erg handige informatiebron.

Journalisten moeten, net als politici, het web nog leren gebruiken. Niet alleen om zichzelf te presenteren, maar juist om nieuwe ontwikkelingen snel te signaleren, verdieping te zoeken in het publieke debat en daardoor het contact met de lezer te versterken. Er valt nog een wereld te winnen.