Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Koudwatervrees voor Open Source?
Mei Li Vos Gepost:     zondag, 6 juni 2004, 14:00
Van:     < meili@dds.nl >
URL:     < http://www.16miljoenmensen.nl >

Tips voor een werkbezoek
In juni zal Kees Vendrik van GroenLinks in het Parlement voorstellen open source technologie te gebruiken, tenzij niet anders kan. Dat is best eng, nieuwe dingen en investeringen. Sceptische of argwanende kamerleden kunnen voor ze gaan stemmen in het buitenland kijken. Tips voor buitenlandse werkbezoeken.

Tips voor een korte trip, binnen Europa
Zoals bekend zijn de Franse, Duitse en Britse overheid ons voorgegaan in wetgeving over open source. De Franse en Duitse overheid namen in respectievelijk 2001 en 2002 precies dezelfde wet aan die Kees Vendrik gaat voorstellen: open source wordt de norm, tenzij het niet anders kan. Hoe open source in de praktijk werkt kan met een kort werkbezoek geregeld worden. De Britse National Heath Service, het Duitse ministerie voor Landbouw en Voedsel, de Franse ministeries van Defensie, Cultuur en Economie hebben allemaal open source besturingssystemen. In de komende jaren zullen veel Duitse overheidsorganisaties overgaan op Linux, waaronder het Duitse Parlement. Wellicht een idee om daarover ook de berichtgeving te volgen; daar kun je wat van leren.

Guus Hiddink achterna
Bezuinigingen leiden vaak tot creativiteit. Zeker nu is het de tijd om deze waarheid als een koe te memoreren. Zuid Koreaanse universiteiten kregen in 1997 na de Aziatische financiële crisis een enorme 'ombuiging' voor de kiezen. Waar te bezuinigen? Ze besloten op de ICT te bezuinigen en schakelden over van de dure Microsoft systemen naar Linux. Het merendeel van de Zuid Koreaanse overheidsorganisaties draait nu ook op Linux. Het Ministerie van Informatie en Communicatietechnologie daar te lande was zo slim om te zorgen dat er ook Linux systeembeheerders kwamen. Guus Hiddink weet je verder van alles te vertellen over andere bezienswaardigheden in het land.

Nog meer verre reizen
In Brazilië, India en China wordt op grote schaal al open source technologie ingezet, bij overheden en bedrijven. Economische en politieke motivaties waren reden om op open source systemen over te gaan. Brazilië en India hadden geen geld om de dure systemen van de veelal buitenlandse giganten te kopen. Voor China geldt als extra reden om op Linux over te gaan dat het land niet afhankelijk wil zijn van het Amerikaanse Microsoft. Zeker als je nog eens een kernbom in het geheim wilt ontwikkelen wil je in de broncodes van je programma's en besturingssystemen kunnen kijken. Spannend werkbezoek, maar wel goed diplomatiek laten begeleiden.

Of lekker weg in eigen land
Wil je niet op werkbezoek, maar lekker weg in eigen land of gewoon in de tuin je informeren over open source, dan kan je nog altijd de meter onderzoek van Infonomics lezen. Infonomics, het internationale onderzoeksinstituut over de kenniseconomie, heeft een enorme stapel gegevens over open source verzameld. Dat staat allemaal in de Free/Libre and Open Source Software Survey (Floss). De onderzoekers hebben echt alles verzameld wat er over open source te weten valt. Bij wijze van spreke tot en met het aantal pizza's dat een hacker bestelt tijdens het programmeren en debuggen van open source software.