Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Moord Theo van Gogh wakkert kritiek op AIVD en ministers aan

Van onze redactie - woensdag, 3 11 2004 23:00

De vermoorde opinieleider Theo van Gogh wilde geen beveiliging, maar kreeg dat – anders dan Bart Jan Spruyt van de Edmund Burke Stichting die erom vroeg – desgevraagd aangeboden. Kritiek is er vooral op de AIVD en de ministers Donner en Remkes. Kamerleden kunnen niet bevatten dat de inlichtingendienst politie, justitie en het OM niet op de hoogte heeft gebracht van de contacten en identiteit van Mohammed B., de verdachte in de moord. Frank de Grave, oud-minister van Defensie, pleitte gisteren in De Melkweg in Amsterdam voor uitwisseling van inlichtingen tussen AIVD, politie en justitie. Op aandringen van onafhankelijk parlementariër Geert Wilders komt er volgende week een debat over de kwestie. VVD-politica Ayaan Hirsi Ali vermoedt dat er qua persoonsbeveiliging “een dom kunstmatig onderscheid werd gehanteerd tussen politici en opiniemakers".

Door Steven de Jong - De verdachte in de moord op Theo van Gogh, de Amsterdamse Marokkaan Mohammed B., onderhield banden met een harde kern extremisten. Ook zou hij bevriend zijn met de achttienjarige Samir A., de moslim-extremist die vorige maand werd aangehouden wegens het voorbereiden van aanslagen op onder meer Schiphol en het gebouw van de Tweede Kamer. Mohammed B. en Samir A. zouden regelmatige bezoekers zijn geweest van de omstreden El Tawheed-moskee in Amsterdam-West. De 26-jarige man was, in tegenstelling tot wat justitie gisteren meldde, ook bekend bij de Amsterdamse politie. B. zou betrokken geweest zijn bij geweldsdelicten, waaronder mishandeling.



AIVD had ‘beperkte informatie’
Gisteravond verklaarde minister Remkes van Binnenlandse Zaken dat de dader niet op de lijst van circa 150 moslims staat die door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de gaten worden gehouden. Ook zou de dienst slechts beperkte informatie over hem hebben. Minister Donner van Justitie zei gisteren dat het Openbaar Ministerie in Amsterdam er niet van op de hoogte was gebracht dat de dader door de AIVD was gesignaleerd in kringen van extremistische moslims. "Dat is een kwestie die niet breed wordt gedeeld", aldus Donner.

Uitwisseling inlichtingen tussen AIVD en politie
Frank de Grave, oud-minister van Defensie, pleitte gisteren voor een onderzoek naar de mogelijkheid om inlichtingen van de AIVD meer te delen met politie en justitie. Hij zei dat gisteren in multimediacentrum De Melkweg in Amsterdam, waar een debat was ingelast over repressie en preventie en de veiligheid van politici en opinieleiders. Ook burgemeester Job Cohen was daarbij aanwezig.

Kamer vraagt Donner en Remkes om verantwoording
De ministers Donner en Remkes krijgen volgende week het vuur aan de schenen gelegd. Geert Wilders heeft aangedrongen op een Kamerdebat. Hij noemt het onvoorstelbaar dat de dader niet werd beschouwd als iemand om scherp te volgen. De VVD wil van Donner weten waarom de verdachte niet werd geschaduwd en of de AIVD wel voldoende zicht heeft op radicale moslims. VVD-fractieleider Jozias van Aartsen vindt het "heel vreemd dat deze verdachte, die ze wel degelijk in de smiezen hadden, niet op die lijst van 150 is gezet". "Het is niet een gek, maar iemand met een plan en een idee. Zo lopen er nog wat mensen rond en daar moet tegen opgetreden worden." Wouter Bos, partijleider van de PvdA, maakte zich zorgen over de groep extremisten buiten de bekende 'lijst van 150'. Hij merkte op dat de politiek in Den Haag nauwelijks bezig is met extremisten die zich buiten terreurgroepen hebben georganiseerd. De fractievoorzitter van D66, Boris Dittrich, sluit zich bij de PvdA-voorman aan. "Hij zat kennelijk niet bij de harde kern, maar er is alle aanleiding de groep daaromheen in de gaten te houden."



Bedreigingen aan het adres van opinieleiders niet nieuw
Bedreigingen aan het adres van deelnemers aan het publieke debat zijn niet nieuw. Eind maart besloot een van de vaste columnisten van het interview- en discussieprogramma Buitenhof, Paul Cliteur, zich terug te trekken uit het debat over de islam. In zijn woorden, te “capituleren”. Redenen waren niet zozeer bedreigingen, maar intimidatie door medecolumnisten. Ook gaf hij aan geschrokken te zijn van de kritiek van de AIVD. Die stelde in haar jaarverslag dat columnisten mede verantwoordelijk zijn voor het radicaliseren van moslimjongeren. Zij zouden daardoor vatbaarder zijn voor rekrutering voor de jihad, de gewapende strijd van de islam tegen het westen.

Een aantal maanden na Cliteurs capitulatie zocht Bart Jan Spruyt van de Edmund Burke Stichting de publiciteit om vergelijkbare redenen. Zijn lichamelijke integriteit zou op het spel staan wanneer hij het land in gaat om lezingen te houden of in debatten te participeren. In januari trad Spruyt op in Utrecht. Na afloop werd hij opgewacht door linkse radicalen: “Nu moet je toch echt stoppen. We hebben er net als Volkert van der Graaf graag twintig jaar voor over om je vol lood te pompen en het zwijgen op te leggen!”

Spruyt meldde dat zijn conservatieve denktank het geld voor zijn beveiliging niet meer op kan brengen en richtte zich daarom tot de Nederlandse Staat. Minister Remkes zei dat hij de AIVD geen opdracht kon geven hem te beveiligingen, omdat Spruyt geen kamerlid of ambtenaar is. Beveiliging van Spruyt zou niet behoren tot het takenpakket van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Remkes nam de dreiging aan het adres van Spruyt niet serieus en deed de kwestie in de Tweede Kamer lacherig af: “De overheid kan niet alle schrijvers van ingezonden brieven beschermen.”

Schrijver Leon de Winter ging daarop fel tekeer. Hij stelde dat er in de praktijk betrekkelijk weinig schrijvers van ingezonden brieven zijn, die - omdat zij gebruik hebben gemaakt van het recht op vrije meningsuiting - serieuze dreigementen ontvangen. "Die beperkte groep kan slechts blijven deelnemen aan het publieke debat, als de Staat hen collectief bescherming biedt." De Winter omschreef het publieke debat als één van de meest fundamentele pijlers van onze samenleving. "Als de overheid in een rechtsstaat iets dient te doen, is het vooral het beschermen van schrijvers van ingezonden brieven."

Theo van Gogh wilde geen beveiliging
Anders dan Spruyt van de Edmund Burke Stichting was Theo van Gogh niet gediend van beveiliging rondom zijn persoon, hoewel hij dat door de politie meerdere malen aangeboden heeft gekregen. Eind augustus heeft de politie desgevraagd beveiligers geleverd, naar aanleiding van de inhoud van de film ‘Submission’ die hij met de islam-kritische VVD-politica Ayaan Hirsi Ali maakte. In ‘Submission’ figureren vier mishandelde vrouwen in een doorschijnend gewaad, waarbij de borsten zichtbaar zijn. Op de lichamen is een aantal omstreden, vrouwonvriendelijke teksten uit de Koran in het Arabisch gekalligrafeerd. De film stuitte op felle kritiek vanuit de moslimgemeenschap. Politici en vrienden van Van Gogh zeggen dat die film weleens tot zijn dood zou hebben kunnen geleid. Hans Teeuwen, cabaretier en vriend van Van Gogh, zei gisteren in het discussieprogramma Barend en Witteman dat hij er weleens over na had gedacht om “met een gek stemmetje” uit de Koran voor te lezen. “Mensen hebben het mij afgeraden, omdat het gevaarlijk zou zijn wanneer je aan de teksten van het heilige schrift komt.”



Ayaan Hirsi Ali woedend dat Van Gogh geen bewaking kreeg
Ayaan Hirsi Ali is woedend dat Theo van Gogh geen bewaking heeft gekregen en 'een rituele slachting heeft moeten ondergaan'. Dit schrijft zij in een verklaring naar aanleiding van de dood van de filmmaker. Volgens het VVD-Tweede Kamerlid was duidelijk dat zijn leven gevaar liep. "Ik vermoed dat er een dom kunstmatig onderscheid werd gehanteerd tussen politici en opiniemakers." Dat Van Gogh zelf geen bewaking wilde, is volgens Hirsi Ali een zwakke smoes. “Direct na de uitzending van de film Submission part 1 was er een belangrijke aanwijzing dat iemand wraak zou nemen op Van Gogh.” De ochtend na de moord op Van Gogh is Hirsi Ali zelf bedreigd op het adres waar zij overnachtte. Tussen half vijf en vijf uur drukte een Marokkaanse jongen op deurbellen in haar omgeving, zo meldt NRC Handelsblad. De jongen is aangehouden door de politie en enkele uren later “na een goed gesprek” weer vrijgelaten. Hirsi Ali ontving ook een dreigement per e-mail, ondertekend met 'Khalid Ibn Walid'. De tekst luidt: "Hee Hirsi, Blij dat Van Gogh is opgeruimd. Jij bent de volgende."

‘Overheid heeft gefaald in aanpak moslimfundamentalisme’
Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking, maar liefst negentig procent, meent dat de overheid heeft gefaald bij de aanpak van het moslimfundamentalisme. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Intomarkt GFK in opdracht van het RTL Nieuws. Maar liefst 61 procent denkt dat er rellen gaan uitbreken tussen moslims en niet-moslims. Ook vindt een meerderheid dat de integratieproblematiek op zijn beloop is gelaten en dat het groeiende aantal moslim-extremisten onderschat wordt.