Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
   Tweede Kamerverkiezingen 2006
Europese grondwet 2005
   Mijn Stemverklaring
Voor en tegen
Wat gebeurt er als de grondwet wordt verworpen?
Stemadvies
Strijd over het Stemadvies, een korte geschiedenis
Media-analyse: het leek zo makkelijk
Amerikaanse verkiezingen 2004
Europese verkiezingen 2004
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nawijn: “EU-Grondwet is samenraapsel van ambtelijke prietpraat”
Steven de Jong Gepost:     dinsdag, 31 mei 2005, 16:00
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

“Het nee-kamp is hopeloos verdeeld. De SP wil meer solidariteit en voor andere tegenstanders is de Europese Grondwet niet liberaal genoeg. Dat maakt heronderhandelen onmogelijk. Als dat dan toch moet, dan sluit ik Harry van Bommel hoogstpersoonlijk op met Hilbrand Nawijn om samen een nieuw voorstel te smeden.” Dat zei PvdA-kamerlid Sharon Dijksma vandaag in een debat met Hilbrand Nawijn (LPF) op Saxion Hogeschool Enschede.

Ze vlogen elkaar nog net niet in de haren, daar in de centrale hal van de hogeschool in Enschede. Onder toeziend oog van een paar honderd studenten hielden de parlementariërs een vurig pleidooi voor en tegen de Europese Grondwet. “We krijgen met de Grondwet niet alleen een Europa van markt en munt, maar ook één met een sociale status die juridisch wordt vastgelegd”, aldus Dijksma.


Foto: Hilbrand Nawijn (LPF) en Sharon Dijksma (PvdA) in debat

Nawijn: “Samenraapsel van ambtelijke prietpraat!”
“Hebt u ‘m gelezen? Ik ook, snap er niets van”, zo startte Nawijn zijn betoog in Enschede. “De Europese Grondwet is een samenraapsel van ambtelijke prietpraat!” Inmiddels de lachers op zijn hand, doet de oud-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie er nog een schepje bovenop: “Als we voor de Europese Grondwet stemmen krijgen we straks niet alleen Turkije erbij, maar ook de Oekraïne, Bulgarije en wat al meer.”

Nawijn: “Commissie kan alle kanten met dit Verdrag op.”
Dijksma, zichtbaar geërgerd, “daar gaat het helemaal niet om! Nergens in de Grondwet staat dat Turkije erbij komt.” Volgens Nawijn doet dat er niet toe, want “met dit Verdrag kan de Europese Commissie alle kanten op. Op 69 terreinen verliezen we ons vetorecht”. Ook de joods-christelijke traditie zal het onderspit delven met een ‘ja’, meent de LPF’er. “De Islamitische cultuur past niet in Europa. Ik moet er niet aan denken dat straks ook nog Algerije en Marokko zich bij de EU gaan voegen.”

Dijksma: “Grondwet gaat niet over Turkije.”
Dijksma, verontwaardigd: “Wat is er mis met de Islam. Ik wil die er best bij hebben. Het oorlogsbeleid van Bush heeft verdeeldheid gezaaid. Ik wil mijn kind niet laten opgroeien in een wereld waar bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet worden. Maar, nogmaals, de Grondwet gaat niet over de toetreding van Turkije.”


Foto: Studenten wapperen met rode papiertjes, meerderheid tegen EU-Grondwet

Asiel- en immigratiebeleid
Nawijn zegt een voorstander te zijn van harmonisatie van asiel- en immigratiebeleid, maar wil koste wat kost voorkomen dat dit thema overgedragen wordt aan de Europese Commissie. “Spanje heeft 800.000 illegalen in één klap gelegaliseerd, zoiets zou de Europese Commissie ook kunnen doen als die Europese Grondwet er komt.”

Dijksma: “Als je sceptisch bent, moet je voor zijn.”
Volgens Nawijn weten we helemaal niet wat Europa belichaamt. “Als er dan toch een Grondwet moet komen”, zo stelt hij, “zet het dan op vier A4’tjes met zaken als vrijheid van meningsuiting, godsdienst enzo. Met een ja-stem tegen dit Verdrag verliezen we grip op Europa.” Als laatste poging probeert Dijksma nog één keer haar opponent de wind uit de zeilen te nemen: “Als je sceptisch bent, moet je voor deze Grondwet zijn. Dan kun je zaken terugsturen naar Brussel.”