Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Wat willen we van Europa?
Arjan Widlak Gepost:     woensdag, 24 november 2004, 12:00
Van:     < Arjan Widlak - Hoofdredacteur Politiek-digitaal >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

In samenwerking met het Instituut voor Maatschappelijke Innovatie, het Forum voor Democratische Ontwikkeling en United Knowledge voert Politiek-digitaal.nl het project 'Zet de agenda van Europa uit' waarin Europarlementariërs in gesprek gaan met een groep geïnteresseerde burgers.

We vroegen het burgerpanel niet alleen wat ze weten, maar ook wat ze willen. Waar moet Europa zich mee bezig houden? Op de eerste plaats met het economisch beleid en het milieubeleid. Samenwerking tussen politie en justitie en buitenlands beleid staan op een derde en vierde plek. Van de onderwerpen in deze top vier heeft het Europees parlement eigenlijk alleen over milieu echt wat te zeggen. Onderwerpen als burger- en consumentenrechten waarover het Europees parlement wat te zeggen heeft en de afgelopen tijd flink heeft gescoord, staan opvallend genoeg vrijwel onderaan. Zelfs op de vraag of dit 'ook een belangrijk thema' is zegt een meerderheid 'nee'.

Wat wil de geïnteresseerde burger van Europa? Economie en milieu staan duidelijk bovenaan. Respectievelijk 19,2% en 17,4% wijst deze thema's aan als het meest belangrijke thema voor de Europese Unie. Milieu als thema zien we ook terug in de open vragen. Bijna 20% noemt milieu, of een specifieke milieumaatregel, spontaan bij de vraag “wat te doen met een Europees miljoen”. Economie wordt daar veel minder genoemd. Slechts 5% wil zijn miljoen in de economie investeren. Echter meer dan 20% noemt wel spontaan investeren in kennis.

Nog net boven de 10% scoren de samenwerking tussen politie en justitie, een onderwerp dat de laatste tijd veel in de media is, en buitenlands beleid. Samenwerking tussen politie en justitie wordt als enige door een meerderheid aangewezen als 'ook een belangrijk thema voor de EU'. Alle andere thema's krijgen van een duidelijke meerderheid een expliciet 'nee, dit is geen belangrijk onderwerp voor de Unie'. De middenmoot van belangrijke onderwerpen wordt gevormd door onderwijsbeleid, mensenrechten en asielbeleid. Asielbeleid wordt net niet door een meerderheid (45%) aangewezen als 'ook een belangrijk thema'.

Helemaal onderaan de lijst met thema's staat mediabeleid inclusief internet. Slechts 0,6% wijst dit aan als het belangrijkste thema en 90,1% zegt dat dit helemaal geen belangrijk onderwerp te vinden voor Europa. Dit zegt ook wat over een ander deel van de consultatie, de vragen over het Safer Internet Plus-programma van de Europese Unie. Aan de meeste onderdelen van dit programma wil het panel geen geld uitgeven. Ook consumentenrecht scoort buitengewoon slecht als belangrijk thema. Nog geen procent vindt dit het belangrijkste thema en bijna 80% zegt het sowieso geen thema voor Europa te vinden.

Landbouwbeleid en voedselveiligheid vallen in de lijst van belangrijke onderwerpen nauwelijks op. Samen scoren ze nog geen 6%. In de open vragen valt landbouwbeleid op omdat meer dan 38% van de respondenten landbouwbeleid spontaan noemt als thema waarop gekort kan worden.

Conclusie
Voor de burger is het niet vanzelfsprekend dat Europa zich ergens mee bemoeit. Alle onderwerpen buiten het actuele onderwerp 'samenwerking tussen politie en justitie' worden door een meerderheid aangewezen als onbelangrijk voor de EU, als ze niet gedwongen worden er ten minste één te kiezen. Het onderwerp dat wij als organisatie kozen, de plannen van de Europese commissie om te investeren in middelen om ongewenste en illegale content van internet te weren, werd door een duidelijke meerderheid aangewezen als een thema waarmee de EU zich niet hoeft bezig te houden.

Commentaar? Ja graag!

Ga in gesprek met