Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Griekenland licht beveiligingsplan Olympische Spelen toe

Van onze redactie - zaterdag, 7 8 2004 21:00

Door Steven de Jong - Het Griekse ministerie van Openbare Orde heeft woensdag op een persconferentie gedetailleerde informatie prijsgegeven omtrent beveiligingsmaatregelen gedurende de Olympische Spelen in Athene. Gespecialiseerde beveiligingscentra houden zich continu bezig met het onderscheppen en uitwisselen van 'real-time' informatie over de situatie op trefpunten, autowegen en gevoelige gebieden, de zogeheten 'soft targets'. Het electronische surveillancesysteem C14 is de ruggegraat van de beveiliging.


Electronische surveillancesysteem C14
Giorgos Voulgarakis, minister van Openbare Orde, zei dat het beveiligingssysteem volledig is geactiveerd en adequaat kan reageren op ongeregeldheden. Het electronische surveillancesysteem C14 brengt beelden over die afkomstig zijn van 293 camera's op straat en een aantal camera's hangende onder helicopters. Het systeem kan verdachte voertuigen digitaal volgen, d.m.v. het zogeheten 'pinpointing-system'. Daarnaast biedt C14 de mogelijkheid om personen bij beveiligingspoorten te identificeren op gelaat middels 'optical-fiber technology'.


Olympic Security Center
Het operationele hart van de beveiliging op de Olympische Spelen is het Olympic Security Center (OKA). OKA interpreteert de beelden van het C14-systeem. De staf van OKA bestaat uit politie-officieren en vertegenwoordigers (meer dan 750 mensen) van alle organisaties die betrokken zijn bij de beveiliging en coŲrdinatie van de Spelen.


Bewaking luchtruim
Het luchtruim wordt niet vergeten. Het Air Operation Coordination Center ziet toe op vliegende objecten in 'Categorie 2'. Het gaat daarbij om kleine (sport)vliegtuigen, hang-gliders en op afstand bestuurbare vliegtuigjes of helicopters. Wanneer deze binnen een straal van 45 kilometer van een 'Olympische stad' komen zal het centrum direct actie ondernemen. Een woordvoerder van de Griekse luchtmacht meldde eerder: "elk vliegtuig dat zonder toestemming het luchtruim boven Athene kiest, zal worden neergehaald". Inmiddels staan er zes Patriot-raketten op scherp. Speciale verkenningsvliegtuigen zullen gedurende het evenement voortdurend surveilleren.


Evaluatie terroristische dreigingen
Het evalueren van terroristische dreigingen is de taak van het Olympic Information Center (OKA). In gebieden waar geen georganiseerde operatiecentra zijn, kan het Mobile Operation Center worden opgesteld. Deze draagt de code-naam 'Alexander the Great' en is uitgerust met geavanceerde technologie, vergelijkbaar met die van de OKA. Ook is er een nieuw communicatiesysteem in gebruik genomen. Het zogeheten TETRA Cable Radio Communication Network moet de communcatie tussen beveiligingsdiensten verzorgen.


Verkeersmanagement
Het Operation Center for Traffic Monitoring and Control (THEPEK), zal verkeersinformatie van C14 analyseren en chauffeurs via matrixborden informeren over verkeersomstandigheden. De C-14-videobeelden, afkomstig van op tal van plaatsen gepositioneerde camera's, gebruikt de verkeerspolitie om het verkeer zo effectief mogelijk te coŲrdineren.


Anti-terrorisme eenheid van NAVO gevestigd in Athene
Het veiligheidsplan van de Olympische Spelen is in hoofdlijnen vergelijkbaar met dat van de Winterspelen die 2 jaar geleden in Salt Lake City plaatsvonden. Ook daar stelden de autoriteiten alles in het werk om een terreuraanslag te voorkomen. Inmiddels heeft de NAVO een anti-terrorimse eenheid naar Athene gestuurd. De eenheid, met als basis het Griekse Halkida, is gespecialiseerd in de afweer van aanvallen met chemische, biologische en nucleaire wapens. Soldaten uit BelgiŽ, TsjechiŽ, Hongarije, ItaliŽ, Polen en Spanje maken deel uit van het bataljon. Zij ondersteunen de Griekse politie in het geval van een aanval.


Speciale noodverordening voor demonstraties
Naast terroristische dreigingen zijn de autoriteiten alert op protesten vanuit links-radicale en anti-kapitalistische bewegingen. 'Anti-Olympische' actiegroepen menen dat de Griekse overheid de Spelen gebruikt als excuus om impopulair beleid, zoals bezuinigingen, privatiseringen en afbraak van de sociale zekerheid, door te drukken. Het propageren van 'het nationale belang' zou prijsstijgingen en lastenverzwaringen doen ondersneeuwen. Het stadsbestuur van Athene heeft een nieuw plan klaarliggen dat tientallen 'red zones' kan aanwijzen waar speciale noodverordingen in werking kunnen treden.


Extra surveillance
Op dit moment staan er rondom de parlementsgebouwen en het nabij gelegen klassieke Olympisch Stadion pantserwagens opgesteld. Ook serveilleren er extra soldaten, agenten en stadswachten door Athene. Bij publieke gebouwen en toeristische attracties is de beveiliging zichtbaar opgeschroefd. Bij de trappen van metrostations nabij Olympische complexen en uitgangen houden soldaten met mitrailleurs een oogje in het zeil, ofschoon er vooral op die plekken overal camera's hangen. OfficiŽle bezoekers en atleten kunnen de complexen alleen binnen met een persoonlijk pasje en na een scan van de tassen. Tevens is het verboden het Olympisch Stadion in Maroussi, een dorp ten noorden van Athene, van dichtbij te naderen of er foto's van te maken. Het Olympisch Stadion in het centrum is tot de Spelen niet toegankelijk voor publiek, wat voorheen wel het geval was.