Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Column / De dode mus van Peter R. de Vries
Steven de Jong Gepost:     maandag, 21 november 2005, 01:00
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Stemmen heeft hij de afgelopen 20 jaar niet gedaan. Net als minister Pechtold meent hij dat het probleem van Den Haag, Den Haag is. Politici gaan – na verkozen te zijn – vooral hun eigen gang, is zijn verwijt. Invoering van ‘Echte Democratie’ - met twee hoofdletters - is waar hij voor gaat. Maar de man die faam maakte als luis in de pels van het justitiële apparaat, maakt vooral een valse start. Peter R. de Vries maakt ons blij met een dode mus.

Zijn intenties zijn oké. De Vries’ partij PRDV, voluit de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang, wil de kloof tussen politiek en burger dichten. "In onze democratie mogen de mensen één keer in de vier jaar stemmen. Daarna gaan de politici weer vier jaar hun eigen gang. Als we stemmen weten we niet eens welke regering er komt of wie er minister-president wordt", zo analyseert de PRDV verontwaardigd in een proclamatie.

Koninklijk servies
Los van wat kroonjuwelen (gekozen burgemeester, gekozen premier, bindend referendum), wil De Vries de Eerste Kamer ontmantelen en de Koning(in) uit de regering zetten. Dat laatste zit hem kennelijk hoog, wat te begrijpen is. Ik zou me ook ongemakkelijk voelen als ik op visite zou moeten bij een staatshoofd wier schoondochter ik eerder als gangsterwijf ontmaskerde. En als het gaat om het gezegde 'Van de Prins geen kwaad', is de crimefighter al helemaal niet van onbesproken gedrag, getuige zijn column na het overlijden van Beatrix' vader: "Zijn gedrag, als machtige vijftiger, grenst moreel gezien aan pedofilie en neigt naar seksueel misbruik. Anders kan ik dat niet zien als een vent van 56 jaar zich verlustigt aan een grietje van 19."

We kunnen het De Vries hierom niet kwalijk nemen dat hij en passant ook nog korte metten wil maken met de aparte bescherming die het Koningshuis geniet als het om beledigingen (majesteitsschennis) gaat, maar je vraagt je af hoeveel koninklijk servies hij naar zijn hoofd geslingerd krijgt wanneer hij op formatiegesprek moet bij Beatrix. Het is maar goed dat De Vries persoonsbeveiliging heeft, want met Zorreguieta’s in de familie weet je het maar nooit.

Mandaat
Maar wat De Vries werkelijk siert, is dat hij vraagt om een stevig mandaat alvorens hij zich verkiesbaar stelt. Een luis in de pels was hij immers al. De Vries verbindt zijn politieke toekomst aan de uitslag van een TNS NIPO onderzoek op 16 december. Als tegen die tijd 41% van de Nederlanders het een goed idee vindt dat hij de politiek ingaat, dan stelt hij zich met de lijst PRDV verkiesbaar voor de volgende Tweede Kamer verkiezingen. Die lat ligt hoog, want volgens het laatste onderzoek van NIPO gunt 1 op de 4 kiezers Peter R. de Vries een plekje op het pluche.

Echte Democratie
Scrollen we de proclamatie door, dan kunnen we ons afvragen of De Vries eigenlijk wel in parlementaire democratie - waarvan hij deel uit wil gaan maken - gelooft. Zeker nu hij heeft bekend de afgelopen 20 jaar nooit te hebben gestemd. Waarom zouden wij burgers dan wel op De Vries stemmen? Een aspirant-politicus die niet in zijn geambieerde functie gelooft? Moeten we er genoegen mee nemen dat hij met direct-democratische elementen de utopie van volksvertegenwoordiging meent te kunnen verhullen? 'Het land teruggeven aan de burger' bekt lekker, maar het ontbreekt hem aan het opvoeren van een echt alternatief voor het huidige politieke bestel. Wanneer we aannemen dat De Vries met 'Echte Democratie' bedoelt dat 'het volk regeert', had hij dat toch op zijn minst beter kunnen uitwerken?

Boemerang
Om te beginnen had De Vries dat kunnen doen door zijn proclamatie te beperken tot een model van 'Echte Democratie'. Dus geen op voorhand vastgestelde politieke standpunten over zaken als 'pensioengerechtigde leeftijd', 'sociale dienstplicht' en 'asielzoekers'. Dergelijke punten kun je dan niet meer aan het volk voorleggen. Ze zijn immers ingekapseld in een partijprogramma, die - jawel - voor vier jaar vaststaan. Dan komt die boemerang van "politici gaan vier jaar lang hun eigen gang" wel erg hard terug hoor, PRDV!

Internet
En hoe zit dat nou met dat internet? De Vries zei in zijn persconferentie dat burgers de mogelijkheid moeten krijgen om vanachter hun PC aan referenda deel te nemen. "Zodat ze niet meer door de regen hoeven", voegde hij eraan toe. Aardig idee, maar los van het feit dat er nogal wat zaken vaststaan in het programma van de PRDV geeft De Vries niet aan hoe burgers werkelijk laagdrempelig bij besluitvormingsprocessen betrokken kunnen worden. Want wat hebben burgers aan een ‘ja/nee’-keuze, als zij niet betrokken worden bij het bedenken van oplossingen? De kracht van een referendum is immers niet het referendum an sich, maar de discussie die eraan vooraf gaat. De uitkomsten van het debat, zouden de vragen voor het referendum moeten zijn. De vraag is hoe je een echt maatschappelijk debat – buiten de media om – organiseert. Daar hoor ik De Vries niet over.

Wel kondigde Peter R. de Vries aan dat de PRDV "op indringende en eigentijdse wijze het internet gaat gebruiken om de bevolking te betrekken bij haar campagne voor ingrijpende politieke vernieuwingen, modern en daadkrachtig leiderschap”. Nu zul je denken: via internetpolls gaat hij de burger bevragen over hoe die politieke vernieuwingen vormgegeven moeten worden. Maar niets is minder waar. De enige peiling die op de site staat gaat over de populariteit van de partijvoorman zelf. Veel wol, grote woorden, weinig daadkracht. De partijsite PRDV.nl is niets meer dan een gelikte marketingsite. Eén waarvan de interactiviteit blijft steken op maximaal 5 reacties per blog.

Dode mus
De intenties van Peter R. de Vries zijn goed, maar zijn beloften te groot. "Ik ben iemand van een man een man, een woord een woord", zegt hij in zijn weblog van 17 november (2 reacties). Maak ons dan alsjeblieft niet blij met een dode mus, want zulk gevogelte heeft met Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang helemaal niets te maken.

Bekijk reacties (46) Post reactie