Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Column / Voor of tegen Verpatsen van Balkenende aan Europa?
Steven de Jong Gepost:     maandag, 16 mei 2005, 14:30
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

“Bent u voor of tegen instemming door Nederland met het Verpatsen van Balkenende aan Europa?” Als dat de referendumvraag zou zijn heb je én een hoge opkomst én een instemming met de EU-Grondwet. Want als het aan de gewone nee-knikkende burger ligt, gaat het erom of Nederland zijn soevereiniteit behoudt of niet, zo blijkt uit een TweeVandaag-peiling.

De nee-topdrie argumentatie luidt: (1) grote landen teveel macht, (2) Nederlandse onafhankelijkheid en (3) eenwording is nadelig. Of we Balkenende moeten verpatsen lijkt in ieder geval een legitiemere vraag dan de verkondiging dat er met een ‘nee’ economische rampspoed volgt (Brinkhorst), oorlog uitbreekt (Donner) of – heeft die man wel een adviseur? – dat je over de rug van de 6 miljoen (Balkenende) een Grondwet gaat verdedigen.

Tja, soevereiniteit. Als we zo doorgaan willen ze ons al niet eens meer in Europa. Ons Koninklijk Huis is besmet met bloed uit een fout regime, Lubbers is uit de VN getrapt door Kofi Annan, Kok komt niet goed aan de bak in Brussel, Bolkestein heet voor de Fransen Frankenstein, Zalm jat van zijn eigen burgers, een Amerikaanse homojournalist is afgetuigd in het voorheen zo tolerante Amsterdam, politici worden vermoord of zitten gevangen, moskeeën worden in de fik gestoken en het enige invloedrijke kopstuk wat we nog over hebben is een zwaarbewaakte Hirsi Ali die ook al niet de vrolijkste praatjes rondstrooit in de wereld. Zelfs Bush sprak kort na de moord op Van Gogh zijn zorgen uit over ons kikkerlandje. En dán moet je oppassen, zo leert de recente geschiedenis ons.

“Polder of Evil”, zo citeerde Van Aartsen de New York Times in een novemberspeech. “Holland, het verloren paradijs”, was de titel van een filmpje over Nederland op de Italiaanse televisie. Italiaanse prominenten duidden na de vertoning ervan Nederland aan als het “proeflaboratorium van Europa” waar “het experiment” mislukt zou zijn. Kortom, als in buitenlandse ogen ergens grondrechten op hun grondvesten schudden, dan is het hier wel. 6 mei 2002 werd de democratie vermoord, 2 november 2004 de vrijheid van meningsuiting omgelegd en momenteel zijn we hard op weg de vrijheid van godsdienst om zeep te helpen. Je zou bijna denken dat ze in Brussel overleggen of dat gekkenhuis aan de Noordzee niet beter meteen onder curatele gesteld kan worden.

Nederland is in de beeldvorming in een neerwaartse spiraal beland. Onze klompen en molens hadden we al ingeruild voor liberaal softdrugsbeleid en nu verbranden we in een verhit opinieklimaat tot As van het Kwaad. Een ‘ja’ voor de Europese Grondwet is dus eigenlijk een noodkreet aan Brussel. “Neem Balkenende mee en neem ons onder uw hoede!”