Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief januari 2006
archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Hoe DHV de wederopbouw van Enschede stroomlijnde met GIS
Steven de Jong Gepost:     dinsdag, 17 mei 2005, 14:00
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

13 mei 2000. Wat begon als een zonnige lentedag, eindigde in een nationale ramp: vuurwerkbedrijf SE Fireworks explodeerde met fatale gevolgen. De media lichtten de schuldvraag, het falende beleid en de publieke emoties breed uit. Buiten de schijnwerpers tekende zich echter een enorm project af. Onder maatschappelijke druk stond de gemeente Enschede voor een immense uitdaging: de wederopbouw van het rampterrein. Advies- en ingenieursbureau DHV bracht orde in de chaos. Hoe? Met AMANSYS, de stille kracht achter complex projectwerk in een turbulente omgeving.

Dat de opbouw van het rampterrein geen gewoon bouwproject betrof werd al snel duidelijk. De publieke druk, de vele actoren, de vragen van bewoners, lopende onderzoeken, de asbestvervuiling: van de één op de andere dag moest er een sanerings- en wederopbouwplan uit de grond gestampt worden.

De uitdagingen waar DHV voor stond waren de volgende. Hoe houdt de projectleiding in zo’n situatie het overzicht? Hoe krijgen de betrokken partijen te weten wat zij wanneer en waar moeten doen? Hoe wordt de bewoner betrokken bij de wederopbouw? Wie bewaakt het strakke tijdsschema?

AMANSYS
Een catastrofe van deze aard en omvang had zich niet eerder in Nederland voltrokken. Het antwoord van DHV op de complexiteit en chaos was AMANSYS, dat staat voor ‘analytisch management systeem’. AMANSYS is een door DHV ontwikkelde informatiestrategie voor het beheren, analyseren en presenteren van ruimtelijke gegevens.

GIS-applicaties
Vanuit dit concept ontwikkelt DHV GIS-applicaties. GIS staat voor Geografisch Informatiesysteem. Op maat te programmeren software waarmee ruimtelijke gegevens inzichtelijk en interactief gemaakt kunnen worden. Voor Enschede ontwikkelde DHV de Applicatie Rampterrein Enschede (ARE) voor de sanering en projectcoördinatie, het BodemInformatie Systeem (BIS) voor het managen van bodeminformatie en het KavelUitgifte-InformatieSysteem (KUIS) voor reservering van bouwrijpe grond en de overdracht daarvan aan burgers en bedrijven.

De applicaties zijn ontwikkeld door Michel Kreileman, specialist geo-informatie van DHV. In dit GIS-projectverslag wordt openheid gegeven in het gebruik en de opbouw van genoemde applicaties.

Bekijk reacties (0) Post reactie

Projectverslag DHV

Zoeken
Bestand Beschrijving Upload datum
AMANSYS: stille kracht achter complexe projecten (GIS methodiek)  ·  pdf/1MB

Projectverslag en applicatiebeschrijving

17-mei-2005