Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Het persoonlijkste is politiek
Mei Li Vos Gepost:     maandag, 27 mei 2002, 12:00
Van:     < meili@dds.nl >
URL:     < http://www.16miljoenmensen.nl >

Er is niets mis met de verpersoonlijking van de politiek. Ook de Atheense democratie kende Amerikaanse toestanden. We moeten die nieuwe politieke werkelijkheid onderkennen: foto's op de stembiljetten en RTL Boulevard in het Kurhaus.

Het oude Athene is in woelige tijden van de democratie altijd een mooi referentiepunt voor commentatoren. Want vroeger was alles beter - ook in de politiek. De antieke agora kende geen 'Amerikaanse toestanden' en geen 'verpersoonlijking van de politiek'. Of toch wel? Juist het oude Athene was een schoolvoorbeeld van persoonlijke politiek. De mannen (bezittende klasse, autochtoon, grachtengordel) die op de markt van Athene samen kwamen hebben elkaar aangeraakt geroken, betast en over elkaar geroddeld. Politiek moet daar uitermate persoonlijk en op de man gespeeld zijn. Het zullen niet de afstotelijke, stotterende en slecht geklede leden van die kleine gemeenschap zijn geweest die in aanmerking kwamen voor de roulerende bestuursfuncties. De keuzes werden gebaseerd op uiterlijk, retorisch vermogen en hun reputaties met de vrouwtjes en/of jongetjes.

Charming or Alarming?
Het persoonlijke is politiek, wat zeg ik, het persoonlijkste is politiek. De Charming or Alarming test van Politiek-digitaal was een eerste onderzoek dat deze nieuwe politieke werkelijkheid peilde. De foto's waren soms nog onduidelijk, op een afstand, of te geposeerd, of overduidelijk bewerkt met Nivea op de lens. Ik ga verder; ik pleit voor vol daglicht, een onbewaakt moment, liefst geschoten door een paparazzocamera met telelens. We willen ons immers echt kunnen identificeren met de kandidaten. Waarom stemden allochtone jongens op wijlen Pim Fortuyn? Omdat hij in designkleren in een goede bolide met ongetwijfeld een perfecte woofer-blaster-stereo installatie rondreed. Waarom stemden zoveel ouders op JP Balkenende? Omdat hij zo verdraaid veel leek op de veel voor- en zelfgelezen Harry Potter. Waarom was Annemarie Jorritsma zo populair onder Margriet - Libelle vrouwen? Omdat ze een innige band onderhield met haar man en dochter en zaken en privé zo goed combineerde. Ondanks de vermaning van onze voormalige premier hebben we lekker allemaal emotioneel gestemd. Omdat emoties het dichtst bij ons diepste zijn ligt: we zijn immers allen politieke dieren en het persoonlijke is nu eenmaal politiek.

Stembiljetten met foto
Het lijkt mij daarom een goed idee om de stembiljetten van de volgende verkiezingen te voorzien van een foto, persoonlijk verhaaltje en CV (uiteraard door de BVD gecheckt, om kiezersbedrog door voortijdige gevangenschap te voorkomen). En laat ze veel vaker glamour reportages doen in de week en dagbladen. De olijke jongens van RTL Boulevard gaan in verkiezingstijd in het Kurhaus de aspirant politici / BN-ners ontvangen. Dan zal de politiek pas echt nieuw elan krijgen en worden de kiezers weer aangesproken op waar het werkelijk om gaat: human interest politics. Want politiek is persoonlijk en het persoonlijkste is politiek.