Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Korpschef Meijboom: "Ik ben het helemaal eens met De Vries"
Steven de Jong Gepost:     vrijdag, 2 december 2005, 16:15
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

“Ik ben het helemaal eens met hem. Bij agenten op straat zit veel meer informatie.” Dat zei Aad Meijboom in reactie op Peter R. de Vries’ stelling ‘Geen geheim agent, maar een wijkagent’, welke Politiek-Digitaal de korpschef van Rotterdam Rijnmond voorlegde. Ook moet minister Donner (Justitie) zich niet zo opwinden over de mediadruk op instituten als het OM of de AIVD. “Deze instanties moeten gewoon hun werk goed doen, en zich richten op de feiten.”

Volgens Peter. R. de Vries moet het accent op de terreurbestrijding liggen op een alert politieapparaat, dat met name aanwezig is in buurten en wijken. Zo kunnen tijdig radicaliseringenprocessen worden gesignaleerd. De Vries is van mening dat met uitbreiding en verruiming van bevoegdheden van de veiligheidsdiensten een schijnveiligheid wordt gecreëerd. "Geen geheim agent, maar een wijkagent", is de stelling van De Vries die hij 30 november uitte tijdens een persconferentie over terrorismebestrijding in het Haagse Nieuwspoort.

Aad Meijboom, korpschef van Rotterdam Rijnmond, kan zich goed vinden in de stelling van Peter R. de Vries. "Ik ben het helemaal met hem eens. Bij agenten op straat zit heel veel informatie”, zo verklaarde Meijboom aan Politiek-Digitaal.

AIVD-informatie
Eerder dit jaar ontstond er opschudding over de handgranaat die tijdens een anti-terreuractie in het Haagse Laakkwartier twee agenten verwondde. De AIVD zou verzuimd hebben informatie over de mogelijke aanwezigheid van dit explosief door te geven aan de politie Haaglanden. Ook gaan er geruchten dat de veiligheidsdiensten de granaat zelf geleverd zou hebben aan de terreurverdachten.

Meijboom geeft aan dit een ernstige zaak te vinden, maar wil daarover niet in details treden. "Het gaat niet over mijn korps. Ik kan de situatie niet beoordelen."

“Druk media is niet erg”
De korpschef laat weten het niet eens te zijn met minister Donner (Justitie), als die zegt dat buitenproportionele kritiek op instituten als het OM of de AIVD de democratische rechtsstaat aan het wankelen brengt. "Het gaat niet om de druk, maar om de feiten. Als deze instituten gewoon hun werk goed doen, zich richten op de feiten, dan is die druk van de media helemaal niet erg."

Bekijk reacties (1) Post reactie