Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Verhoogde alarmfase terrorisme voor New York en Washington

Van onze redactie - maandag, 2 8 2004 07:00

De Verenigde Staten hebben zondag de alarmfase voor terreurdreigingen verhoogt van code geel naar code oranje. De verhoogde staat van paraatheid geldt voor noordelijk New Jersey, New York City en Washington. Tom Ridge van het departement Homeland Security zegt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten aanwijzingen hebben dat al-Qaeda tussen nu en de Amerikaanse verkiezingen aanslagen plant, zo meldt nieuwszender CNN.


Door Steven de Jong - De dreiging zou gelden voor grote organisaties in de financiŽle sector. Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank in Washington, alsook de Citigroep Building en de Stock Exchange in New York, worden expliciet als potentiŽle doelen aangemerkt.


Minister Ridge (zie plaatje) wees zondag in een toespraak op het risico van autobommen en de verspreiding van chemische stoffen in ventilatiesystemen. "De bufferzones rond bepaalde gebouwen worden uitgebreid, zodat onbevoegden de locaties niet met voertuigen kunnen naderen", aldus Ridge. Burgemeester Michael Bloomberg van New York voegde daaraan toe dat het toezicht op vrachtwagens die de stad ingaan wordt opgevoerd. Woordvoerder Sean Milverton van de Wereldbank liet aan CNN weten dat zijn organisatie maandag gewoon open is, maar dat werknemers bij de ingang wel last kunnen ondervinden van extra veiligheidsmaatregelen.


De politie van New York adviseert bedrijven voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo moeten zij op hun hoede zijn voor onverwachte leveringen en niet bestelde onderhoudsmonteurs. Ook wordt aangeraden de alarmsystemen te testen en een beveiligingsambtenaar te laten posten bij publiekelijk toegankelijke gebouwen.


Het lijkt erop dat het terreuralarm ook te maken heeft met de Republikeinse Conventie van 30 augustus tot 2 september in Madison Square Garden, New York. Die bijeenkomst brengt een groot aantal regeringsfunctionarissen naar de metropool. De verhoging van de alarmfase heeft als preventief effect dat hulpdiensten en publiek waakzamer worden.


Het Amerikaanse alarmeringssysteem voor terreurdreiging, dat direct na 11 september werd ingevoerd, werkt met kleurcodes. Aan elke kleur zijn maatregelen verbonden, die de hulpdiensten zekerheid en slagvaardigheid bieden. Nederland is bezig met de opzet van een vergelijkbaar systeem. Drie weken geleden sprak Remkes van alarmfase 'geel met een vleugje oranje' voor bepaalde gebieden in Nederland. De waarschuwing en voorbarige verwijzing naar een kleurcoderingssysteem schepte verwarring bij hulpdiensten. De politievakbond ACP schreef in een open brief dat agenten geen idee hadden wat zij moesten doen bij verhoogde terreurdreiging.