Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Redacteur Elqalem.nl komt met 'Anti-Joden-Manifest'

Van onze redactie - woensdag, 22 12 2004 11:00

Mohammed Jabri - redacteur van het Islamitische internetmagazine Elqalem.nl - gaat volgende week een 'Anti-Joden-Manifest' via zijn website verspreiden. "De inhoud zal werkelijk verrassen", laat hij aan Politiek-Digitaal weten. Vooralsnog weigert Jabri die inhoud te onthullen.

Door Steven de Jong - In november haalde Jabri zich de woede op de hals van het COC, de GayKrant en een handjevol politici en opiniemakers met zijn 'Anti-Homo-Manifest'. In dat protest ageerde hij tegen "darkroom-geilerds" en "alle in strings skeelerende butty-boys", die openlijk hun "afwijkende seksuele geaardheid illustreren". Zijn boodschap was: "Itís okay to be gay, maar hou de Gay Parade in je achtertuin, want het vervuilt mijn Amsterdam".

Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI)
Jabri begeeft zich met zijn manifest juridisch op glad ijs. Het Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI) heeft eerder dit jaar aangifte gedaan tegen de verspreider van het pamflet 'Stop de Joodse dictatuur', dat achtergelaten werd in een trein van Utrecht naar Rotterdam.

Antisemitisme-toets
Om te bepalen of een uitlating antisemitisch is gebruikt het CIDI een toets van de Oxford University die kan uitwijzen of er sprake is van anti-IsraŽl-kritiek of dat het gaat om beschuldigen of stigmatiseren van de Joodse gemeenschap. Onder antisemitisme valt volgens het CIDI ook het ontkennen, danwel relativeren van de Holocaust. Uiteindelijk kan een gerechtelijke procedure uitwijzen of er inderdaad sprake is van discriminatie of aanzetten tot haat. Hoewel de titel van het manifest dat wel doet vermoeden, kan daar op dit moment nog niets over gezegd worden.

Meldpunt Discriminatie Internet (MDI)
Zowel het CIDI - in haar laatste jaarverslag - als de Anne Frank Stichting - in haar onlangs uitgebrachte 'Monitor Racisme & Extreem Rechts' - stellen dat de toenemende trend in antisemitische voorvallen lijkt te stagneren. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), dat het CIDI voorziet van discriminatiegegevens op internet, staat erom bekend vooral bij antisemitisme op islamitische websites direct actie te ondernemen.

In het achtergrondartikel ĎDe oorlog tegen het antisemitismeí is meer te lezen over de ontwikkelingen, incidenten en bestrijding betreffende de haat tegen de Joodse gemeenschap. Tevens is de antisemitisme-toets van het CIDI hierin opgenomen.