Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
   Tweede Kamerverkiezingen 2006
Europese grondwet 2005
Amerikaanse verkiezingen 2004
Europese verkiezingen 2004
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
een open stemadviesprogramma
Arjan Widlak Gepost:     dinsdag, 27 april 2004, 12:00
Van:     < Arjan Widlak - Hoofdredacteur Politiek-digitaal >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Er is een veelheid van sites met stemadviesprogramma's, maar een serieuze concurrent heeft het Instituut Publiek-Politiek (IPP) nog niet gekregen. Wetende dat bij de voorlaatste Tweede Kamerverkiezingen 25% van de kiesgerechtigden zich liet adviseren door het IPP en een meerderheid rekening hield met het advies bij het stemmen, is een goede concurrent gezond. En een open concurrent is wellicht nog gezonder.

Het Instituut Publiek-Politiek heeft een knappe prestatie geleverd met het stemadviesprogramma "Stemwijzer". Het instituut maakte de Stemwijzer in bijna twee decennia tot een begrip in Nederland en Ė onder andere namen Ė ook daarbuiten. Het is een instrument met invloed geworden dat gewaardeerd wordt door de gebruikers. Driekwart van de gebruikers zegt het een redelijk tot zeer bruikbaar hulpmiddel te vinden. Het instrument is ook waardevolle 'asset' voor het IPP zelf en de bouwer ervan. Stemwijzer is dan ook een beschermd merk van het IPP en de softwarecode is beschermde code van de bouwer. Het kwam Politiek-digitaal.nl dan ook op een boze brief te staan toen het 'stemwijzer' als soortnaam gebruikte bij een overzicht van 'stemwijzers'.

Een open stemadviesprogramma
Politiek-digitaal.nl vindt de Stemwijzer een goed initiatief, maar vindt ook dat er een open stemadviesprogramma moet zijn. Een tool waarmee zowel programmeurs als sociaal-wetenschappers kunnen experimenteren en die alle geÔnteresseerden kunnen gebruiken en verbeteren op hun eigen site. Wat is dat, een open stemadviesprogramma?

Open Source
Allereerst is de softwarecode vrij. Iedereen mag de software gebruiken, voor elk doel. Van vrij gebruik alleen wordt de Stemindicator geen beter programma. Daarom is het ook toegestaan de code te kopiŽren en te veranderen, zolang je ook de gewijzigde code maar weer verspreidt met de eis dat iedereen deze vrijheden moet krijgen. Het wordt dan mogelijk om voort te bouwen op de ideeŽn die iedere gebruiker erin stopt en ook deze ideeŽn weer aan te scherpen. Vanaf half mei zal de Stemindicator met uitleg en open source licentie (GPL) ter download staan op Politiek-digitaal.nl.

Creative Commons
Open source software is al lang bekend en zeer succesvol in de ICT-wereld. De meeste mensen kennen het besturingssysteem GNU/Linux. Op de website creativecommons.org staan verschillende licenties die op een gelijksoortige manier als de open source licentie ook andere creaties dan software 'vrij' voor gebruik in het publieke domein maken. Zonder dat een ander het direct weer het zijne kan maken welteverstaan. Op dit moment worden deze licenties in het Nederlands vertaald door het Instituut voor Informatierecht in het kader van het project DISC (Domain for Innovative Software & Content) op verzoek van Nederland Kennisland en Waag Society. Vanaf half mei zullen deze licenties beschikbaar zijn.

Het is belangrijk dat ook alle andere content vrij beschikbaar is, omdat de Stemindicator meer is dan software. Vragen en stellingen moeten kunnen worden aangescherpt en ook de informatie-context moet te gebruiken zijn. Belangrijker is wellicht nog de vrije beschikbaarheid van de dataset. De resultaten kunnen zo getest en getoetst worden door onderzoekers.

Waarom allemaal?
Reden hiervoor is de steeds grotere maatschappelijke functie van stemadviesprogramma's. Wanneer grote groepen burgers rekening houden met het stemadvies moet een dergelijke tool zich ook daadwerkelijk kunnen ontwikkelen tot een systeem dat een betrouwbare indicatie geeft. Een tweede reden is de diversiteit op zich. Zolang stemadviesprogramma's nog niet het niveau van een spelletje overstijgen is een divers aanbod met verschillende invalshoeken van belang. Want zeker tot die tijd moeten mensen zeker ook nog hun eigen hoofdje gebruiken.