Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
   Tweede Kamerverkiezingen 2006
Europese grondwet 2005
Amerikaanse verkiezingen 2004
Europese verkiezingen 2004
   Links
I Love Politics
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Nieuwsarchief Europese verkiezingen 2004

Waren de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 en 2003 vol geweld en emotie, de Europese verkiezingen zijn rimpelloos voorbij gegaan. Politiek-digitaal.nl probeerde daarin verandering in te brengen met eigen tools - de Stemindicator, de Charming or Alarming - nieuws en achtergronden. Want er speelde vanalles Europa alleen wie hield zich ermee bezig?


Dossier/Stemadvies

27 April 2004 lanceerde Politiek-digitaal.nl als eerste de Stemindicator. De Stemindicator is een stemadviesprogramma dat in minder dan drie minuten aangeeft welke partij u eens zou moeten overwegen. In de drie onderstaande artikelen kunt u lezen dat de Stemindicator is gebaseerd op ideologische scheidslijnen in plaats van ideologie, waarom de Stemindicator open source en open content is en hoe die eigenlijk precies in elkaar steekt.
>> Naar de Stemindicator.

Een open stemadvies

Door Arjan Widlak - Er is een veelheid van sites met stemadviesprogramma's, maar een serieuze concurrent heeft het Instituut Publiek-Politiek (IPP) nog niet gekregen. Wetende dat bij de voorlaatste Tweede Kamerverkiezingen 25% van de kiesgerechtigden zich liet adviseren door het IPP en een meerderheid rekening hield met het advies, is een goede concurrent gezond. En een open concurrent is wellicht nog gezonder.

Issues of ideologie

Door Arjan Widlak - Stemadviesprogramma's doen er toe. Ze zijn populair, gewaardeerd en ook zinnig. Met advies op basis van inhoudelijke issues bieden ze een tegenwicht in campagnes die steeds meer om imago gaan. Bij de laatste twee verkiezingen waren er veel soorten adviesprogramma's. Opvallend was dat ze vrijwel allemaal gebaseerd waren op issues. Was het bij de Tweede Kamerverkiezingen al twijfelachtig of verondersteld mag worden of de kiezer weet wat hij van de OZB vindt, bij de Europese verkiezingen geldt dit nog veel sterker. Daarom ontwikkelde Politiek-digitaal.nl een stemadviesprogramma op basis van ouderwetse ideologische scheidslijnen.

Hoe zit de Stemindicator in elkaar?

Door Jasper Laros - De Stemindicator stelt grofweg drie onderscheidende vragen. Ten eerste: bent u voor fundamentele verandering van het politieke systeem? Ten tweede: is er één issue voor u van doorslaggevend belang? En ten slotte: herkent u zich in de gematigde opvattingen?

Icoon eigen nieuwsbericht Stemadviesprogramma's: de tussenstand

Van onze redactie donderdag, 29 april 2004 - Een dag na het online gaan van Stemwijzer.nl en Stemtest.nl zijn de eerste resultaten vergeleken met de recente opiniepeilingen, uitgevoerd door bureau Interview/NSS. Meest opvallend is het grote verschil in aanhang van middenpartijen (CDA, VVD en PvdA). Volgens de peilingen is die 73%, volgens Stemwijzer en Stemtest slechts 31 respectievelijk 47%.Icoon eigen nieuwsbericht Stemindicator: Grote winst Paul van Buitenen

Van onze redactie dinsdag, 8 juni 2004 - De Stemindicator is ruim een maand online. Meer dan 4.000 mensen vroegen inmiddels een stemindicatie. De voorlopige uitslag is bekend, en onthullend. PvdA, noch CDA, noch VVD halen de meeste stemmen. Kiezers willen een fundamentele verandering van het Europese politieke systeem. Fraudebestrijding heeft topprioriteit.Wie zei wat?

Icoon eigen nieuwsbericht Stemmen niet genoeg? Meld je aan voor burgerpanel Zet de agenda van Europa en praat ook na de verkiezingen mee

Icoon eigen nieuwsbericht Interviews met Paul van Buitenen, Camiel Eurlings, Max van den Berg, Kathalijne Buitenweg, Erik Meijer en Sammy van Tuyll Politiek-digitaal.nl, mei/juni 2004

Camiel Eurlings/CDA "De uitslag van de verkiezingen is een waanzinnig compliment voor het CDA en het campagneteam." Weblog Camiel.com, 11 juni - Meer dan 1,16 miljoen Nederlanders stemden CDA, dat nu evenveel zetels heeft als de PvdA.

Hans Blokland/ChristenUnie-SGP "We hopen snel weer het vertrouwen terug te winnen van hen die ditmaal een andere keuze hebben gemaakt." Homepage ChristenUnie-SGP, 11 juni - De ChristenUnie-SGP verloor een zetel

D66 "Als enige echte democratische partij mogen we overigens erg blij zijn met de 10% meer opkomst naar de stembus." Homepage D66, 11 juni - Alleen lijsttrekker Sophie in 't Veld is in het Europarlement gekozen

Sammy van Tuyll/Democratisch Europa "Onze 27 Nederlandse Europarlementariërs verdwijnen ... gewoon in de massa. Daar horen we niets meer van." Politiek-digitaal.nl, 7 juni - Democratisch Europa kreeg 9.225 stemmen, veel te weinig voor een zetel.

Paul van Buitenen/Europa Transparant

"Ik ga met een grijns terug naar Brussel."


Nu.nl, 11 juni - Bijna 345.000 Nederlanders steunden Paul van Buitenen. Samen met Els de Groen zal hij zitting nemen in het Europees Parlement.

Kathalijne Buitenweg/GroenLinks
"Ten opzichte van de laatste Tweede Kamerverkiezingen zijn we weer gestegen en daarmee is GroenLinks de 4e partij in Nederland." Homepage GroenLinks, 11 juni - Toch is het aantal zetels van GroenLinks in Brussel gehalveerd (4 > 2), maar hun aanhang was in 1999 (12%) uitzonderlijk groot.

Ilham Sabi/Leefbaar Europa "Prijzen van ziektekostenverzekeringen zijn op hol geslagen." Homepage Leefbaar Europa

Mat Herben/LPF "Ondanks deze heldere boodschap moeten we constateren dat onze achterban massaal is thuisgebleven of op klokkenluider Paul van Buitenen heeft gestemd." Homepage LPF, 11 juni - De LPF kreeg 2,6% van de stemmen en blijft dus buiten het Europarlement.

Michiel Smit/Nieuw Rechts
"Voor de partij was dit slechts een opwarmertje voor de verkiezingen in 2006 en 2007, om mensen te laten wennen aan Nieuw Rechts en het stemmen op de partij."
Homepage Nieuw Rechts, 11 juni - Nieuw Rechts (voor onafhankelijkheid van de Europese Unie) haalde 0,3% van de stemmen.

Wouter Bos/Partij van de Arbeid
"Dit is deel 1. Volgende delen volgen bij de Gemeenteraadsverkiezingen in 2006 en de komende Tweede-Kamerverkiezingen."
Homepage PvdA, 11 juni - De PvdA kreeg bijna 400.000 stemmen meer dan in 1999 en komt daarmee op zeven zetels (+1).

Marianne Thieme/Partij voor de Dieren "Pfff, 3,2%, dat scheelde maar weinig. Marco Borsato kreeg 6 keer de Kuip vol, met onze kiezersaanhang kunnen we inmiddels 3 keer De Kuip vullen!" Weblog, 11 juni - Net geen zetel voor de dieren.

Teun Jan Zanen/Partij voor het Noorden "Onze campagne is in het Noorden wèl aangeslagen. Na Groningen is de Partij voor het Noorden nu ook redelijk aangeslagen in Fryslân en Drenthe." Homepage Partij voor het Noorden, 10 juni - De Partij voor het Noorden kreeg 0,4% van de kiezers achter zich.

Ton Wurtz/Respect.nu "De bodem is gelegd om verder te gaan bij de komende verkiezingen. Tevens overwegen we een rechtszaak tegen het Instituut voor Publiek en Politiek, dat de nieuwe partijen bewust buiten de Stemwijzer heeft gehouden." Ton Wurtz, 15 juni 2004 - Respect.nu is met 4.574 de verliezer van de Europese verkiezingen.

Erik Meijer/Socialistische Partij "We zullen nu nog beter als waakhond in Brussel kunnen blaffen en bijten." Nieuwspagina SP, 10 juni - De SP krijgt er een zetel bij.

Jules Maaten/VVD "Net als in Nederland hebben we ook in Zweden en Denemarken iets verloren, maar in België en Engeland zijn we gelijk gebleven en de Duitse FDP heeft voor het eerst in tien jaar de kiesdrempel van 5% gehaald." Weblog Stemjules.nl, 13 juni - De VVD raakte twee van de zes zetels kwijt.

"De Oost-Europeanen hebben het bewezen met hun lage opkomst: de verkiezingen voor het Europarlement waren nep-verkiezingen in de beste communistische traditie. Aan iedereen die wel is gaan stemmen: God zij met U, Kameraden!" Babbelhok Verstandopnul.nl, 14 juni - Meer dan 60% van de Nederlandse kiesgerechtigden heeft de stembus links laten liggen, bijna 55% van de Europeanen bleef thuis.

"Lekker gevoel vandaag. Samen met mijn vrouw blanco gestemd. Weg met Europa, weg met de euro, weg met die ambtenaren zooi, zakkenvullers." Reactie op Stem blanco, Eurodusnie, 10 juni - Volgens leverancier van stemmachines Nedap en het CBS stemden 11.444 mensen blanco. De Kiesraad telde alleen geldige stemmen: 4.765.677.

Van 10 tot en met 13 juni 2004 werden in Europa parlementsverkiezingen gehouden. Hieronder vind je het nieuwsarchief van deze verkiezingsperiode.


Icoon eigen nieuwsbericht Opiniepeilingen wijken allemaal evenveel af

Van onze redactie maandag, 14 juni 2004 - Politiek-digitaal.nl hield een eigen opiniepeiling voor de Europese verkiezingen, omdat die van Interview/NSS en Maurice de Hond in de aanloop tot de verkiezingen nogal uiteenliepen en fluctueerden. De stemmen zijn geteld en de balans is opgemaakt: alle opiniepeilingen zijn even goed of slecht.Icoon eigen nieuwsbericht Politiek-digitaal.nl trekt peilingen Interview en De Hond in twijfel

Van onze redactie donderdag, 10 juni 2004 - Uit de recente opiniepeiling van Politiek-digitaal.nl blijkt dat de PvdA en het CDA beide op 6 zetels uitkomen, hoewel de PvdA in procenten (20%, bijna 2% meer dan het CDA) winnaar is. De LPF zal, in tegenstelling tot de andere peilingen, één zetel bemachtigen. Ook Europa Transparant haalt een zetel. De LPF en de nieuwe partijen zijn samen goed voor 17%. Nieuw Rechts en de Partij voor de Dieren halen de kiesdeler net niet.Icoon eigen nieuwsbericht Mastenbroek (PvdA) beschuldigt Van Buitenen van fraude

Van onze redactie dinsdag, 8 juni 2004 - Op de pagina weblogs van Politiek-digitaal.nl uit Edith Mastenbroek haar ongenoegen dat "nota bene" klokkenluider Van Buitenen weigert de gedragscode voor Europarlementariërs te ondertekenen, waarin partijen met elkaar afspreken dat ze te veel ontvangen reiskostenvergoedingen terugstorten. Van Buitenen wil dit teveel gebruiken voor zijn partij. "Dat heet dus fraude", aldus Mastenbroek.Stemwijzer: D66 en LPF bovenaan zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, Staatscourant, 7 juni 2004 - Meer dan 200.000 mensen hebben om stemadvies gevraagd bij de Stemwijzer voor de Europese verkiezingen, die ruim een maand geleden online is gegaan. 22% (het equivalent van 6 zetels) van hen werd geadviseerd om D66 te stemmen. De Lijst Pim Fortuyn (16% - 5 zetels) neemt vooralsnog de tweede plaats in. Deze uitslag staat in schril contrast met de peiling van Maurice de Hond, die betwijfelt dat D66 en de LPF überhaupt zetels zullen halen. Verliezers zijn volgens VVD (7% - 2 zetels) en ChristenUnie-SGP (3% - 0). In de Stemwijzer, die de deelnemer dertig inhoudelijke stellingen voorlegt, zijn alleen de acht gevestigde politieke partijen (CU-SGP gecombineerd) opgenomen.
CDA in Europa rechtser dan VVD zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, NOS/Nova, 7 juni 2004 - Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van het Radio 1 Journaal blijkt dat nationale overwegingen in het Europarlement veel minder belangrijk zijn dan fractiediscipline. In 95% van de gevallen stemmen Europarlementariërs mee met hun Europese fractie. Verder blijkt uit het onderzoek dat D66 en de VVD (beide onderdeel van de ELDR) in 92% van de stemmingen dezelfde keuze maken. Opvallend is dat het CDA in Brussel over het algemeen aanzienlijk rechtser blijkt te stemmen dan de VVD. De PvdA-Europarlementariërs zijn verreweg het meest pro-Europees, gevolgd door die van CDA en VVD (terwijl de VVD-Tweede Kamerleden juist eurosceptisch zijn). De SP is het meest anti-Europees.
Onderzoek:
Europese regeringspartijen hard afgestraft bij verkiezingen -- grootste verlies in Duitsland en Polen
zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, EU Observer, 2 juni 2004 - Uit de gisteren gepubliceerde EOS Gallup poll, die in 21 van de 25 EU-lidstaten is gehouden, blijkt dat in de meeste landen de Europese Parlementsverkiezingen een waarschuwing (verlies) voor de regerende partijen zal opleveren. Zo zullen de regeringspartijen in Polen volgens het onderzoek worden gemarginaliseerd. Elk van beide kan nog maar rekenen op 6%, net iets meer dan de kiesdrempel (5%). De sociaal-democratische SPD van de Duitse bondskanselier Schröder (25%) wordt naar verwachting half zo groot als de christen- democratische CDU/CSU (49%). In Nederland verdringen de sociaal- democraten (30%) naar verwachting juist de regerende christen-democraten (21%). In Spanje is de verwachting tegengesteld aan de Europese trend. De recent gekozen socialistische regering onder leiding van Rodríguez Zapatero wint zelfs aan populariteit. Ook de liberale regeringen van Denemarken en Slovenië, de Ierse conservatieve regering, centrum-rechts in Finland en de Maltese nationalistische partij hebben weinig te vrezen.
Supermodel wil catwalk verruilen voor Brusselse vergaderzaal zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, EU Politix, 2 juni 2004 - Het uit Estland afkomstige model Carmen Kass (25), gewild bij mode-reuzen als Chanel, Dior en Valentino, hangt haar Prada-hoed mogelijk aan de wilgen. Ze staat voor de Estse partij Res Publica (onderdeel van de Europese Volkspartij) op een verkiesbare plaats voor het Europees parlement. Belangrijkste reden voor Kass om zich verkiesbaar te stellen is om Estland een "aanmoediging op het wereldtoneel" te geven. Volgens haar woordvoerder heeft ze "het vermogen om deuren te openen" en is ze door haar werk in de mode-industrie zeer vaardig in discussies en diplomatiek. Naar verluidt kan Kass ook goed schaken.
Naschrift 14 juni 2004: Res Publica heeft geen zetel bemachtigd.

Ests supermodel Carmen Kass. Als 14-jarige ontdekt in een supermarkt, nu kandidaat voor het Europees Parlement.

Foto: Vm.ee/estonia

Download:
Carmen_Kass_hoge_resolutie.JPG

Icoon eigen nieuwsbericht Europa Debat afgelast na dreigementen tegen komst "racist" Michiel Smit

Van onze redactie woensdag, 2 juni 2004 - Nieuws/Verkiezingen, 2 juni 2004, van onze redactie - Het door CDA- en VVD-jongeren (CDJA en JOVD) georganiseerde Europa Debat, dat voor vanavond gepland was in Amsterdam, is afgelast. Reden: Politie noch organisatie wilde instaan voor de veiligheid van sprekers en bezoekers.Berlusconi: "Prodi misbruikt zijn positie." zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, EU Politix, 27 mei 2004 - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi vindt dat landgenoot en voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi, die prominent aanwezig is in de thuiscampagne voor de centrum-linkse partij l'Ulivo (de Olijfboom), misbruik maakt van diens hoge positie. Het dagblad la Stampa voert 'betrouwbare' bronnen op, die beweren dat Berlusconi Prodi's partij er in de eindsprint tot de Europese verkiezingen van zal beschuldigen dat haar Irak-beleid zuiver gebaseerd is op een afkeer van de Verenigde Staten. Berlusconi voert zelf campagne voor het rechtse Forza Italia.

Silvio Berlusconi:
"De Olijfboom is anti-Amerikaans."

Foto: The Economist

Icoon eigen nieuwsbericht PvdA: desnoods staking om Europees Parlement te versterken

Van onze redactie maandag, 17 mei 2004 - In Nieuwspoort kondigden het Forum voor Democratische Ontwikkeling, het Instituut voor Maatschappelijke Innovatie en Politiek-digitaal.nl het project Zet de agenda van Europa aan. Edith Mastenbroek (nummer 3 PvdA) en Maarten van de Donk (nummer 11 VVD) debatteerden bij die gelegenheid over de centrale vraag: Hoe krijgen burgers weer grip op het democratische proces in Europa?Communisten richten Europese partij op zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, EU Observer/AFP, 10 mei 2004 - Dit weekend hebben in Rome zestien communistische en socialistische partijen uit Oostenrijk, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Duistland, Griekenland, Italië, Luxemburg, Slowakije en Spanje officieel een nieuwe linkse Europese partij opgericht. De Italiaanse communistenleider Fausto Bertinotto werd unaniem gekozen tot partijleider. Vrede, sociale kwesties en de Europese grondwet zijn de belangrijkste thema's voor "Europees links". Bertinotto wil de banden met het stalinisme verbreken. "Deze breuk is bedoeld om de communistische idee te bevrijden van onderdrukking, en de blik te richten op de toekomst. We moeten teruggaan naar onze wortels en dan vooruit."
Icoon eigen nieuwsbericht Oude tijden herleven bij eerste lijsttrekkersdebat

Van onze redactie vrijdag, 7 mei 2004 - In een rijk gedecoreerde zaal naast de Utrechtse Gertrudiuskerk beten zeven Europese politici het spits af voor de verkiezingscampagne van 2004. D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld werd weggehoond toen zij in een “bilateraaltje” met SP-eenmansfractie Erik Meijer opmerkte: “Meneer Meijer, als ik u hoor spreken lijkt het of de negentiende eeuw herleeft, toen het grootkapitaal alle macht had. Maar zo is het niet meer.” Meijer gaf toe: “Ja, inderdaad. De Europese Unie is ook een negentiende-eeuws project: op weg naar een nachtwakersstaat, waar alleen leger, politie en economische groei in stand worden gehouden.”Partij voor het Noorden start mogelijk kort geding tegen Stemwijzer zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, Webwereld, 7 mei 2004 - 28 april bracht het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) de Stemwijzer online. Hierin zijn alleen de acht gevestigde politieke partijen opgenomen. Zeven nieuwe partijen vallen buiten de boot. Hun ergernis is groot. Teun-Jan Zanen (Partij voor het Noorden) dreigt met een kort geding, Ton Wurtz (Respect.nu) is ontstemd, Michiel Smit (Nieuw Rechts) verbolgen. De reactie van het IPP: “We nemen de partijen op die in de Tweede Kamer of in het Europees Parlement zitten. Als daarnaast blijkt dat een partij drie weken achtereen in de peilingen kans maakt op één zetel of meer, dan wordt die ook opgenomen.” Zanen vindt dat een ondeugdelijke redenering: “Een instrument dat met publiek geld wordt gefinancierd, moet alle partijen een eerlijke kans geven. Volgende week zullen we met alle nieuwe partijen een klacht naar het IPP sturen. Als het instituut hieraan onvoldoende gehoor geeft, overwegen wij ernstig een kort geding. We laten het er niet bij zitten.”
ChristenUnie-SGP tegen centralistische Unie zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, Staatscourant, 5 mei 2004 - Hans Blokland, Europarlementariër en lijsttrekker van de combinatie ChristenUnie-SGP bij de Europese verkiezingen, vindt dat zo weinig mogelijk in Brussel moet worden geregeld. Wel komen de tien nieuwe lidstaten wat hem betreft in aanmerking voor extra geld. "Maar niet door het budget op te schroeven. Brussel moet pas op de plaats maken", aldus Blokland.
Icoon eigen nieuwsbericht Ex-VVD-bestuurder start partij voor Europese parlementaire democratie

Van onze redactie dinsdag, 4 mei 2004 - Nieuws/Verkiezingen, 4 mei 2004 - Kort voor de deadline heeft Sammy van Tuyll de partij Democratisch Europa opgericht, waarmee hij zal deelnemen aan de Europese verkiezingen van 10 juni. "Het is nodig geluid te geven aan het gevoel van onbehagen onder burgers. Europa wordt steeds ongrijpbaarder, maar ook steeds invloedrijker."Le Pen: sterke nationalistische alliantie met Oost-Europa zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, EU Politix, 4 mei 2004 - Jean-Marie Le Pen is ervan overtuigd dat de groeiende aanhang van nationalistische partijen in Europa de invloed van extreem-rechts in het Europees Parlement zal versterken. Dat heeft hij tijdens zijn bezoek aan Straatsburg verklaard. Le Pen: "Er zijn landen [in Oost-Europa] waar nationalistische bewegingen erg machtig zijn, soms hebben ze bijna een meerderheid. In Polen bijvoorbeeld." Het is Le Pens ambitie om na de verkiezingen in juni een politieke groepering in het Parlement te vormen. Hij is daarom nu bezig de banden met zusterpartijen in heel Europa aan te halen. Het is de vraag of Le Pen de vereiste zestien parlementariërs bij elkaar krijgt. Zo zijn in Polen twee nationalistische partijen in de race voor de Europese verkiezingen. Volgens opiniepeilingen is het links- nationalistische Samoobrona favoriet. "Het zou me zeer verbazen als Samoobrona banden met Le Pen zou aangaan", aldus een Poolse woordvoerder.

Jean-Marie Le Pen, leider van het extreem-rechtse Front National:
"De EU heeft wonderen beloofd en rivieren van melk en honing... iedereen weet dat dit niet het geval is."

Foto: AFP

Europese Groenen nemen campagne-aftrap - - hoofdrol voor Bush en Berlusconi zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, EU Politix, 28 april 2004 - Terwijl andere Europese partijen nauwelijks iets van zich laten horen in aanloop naar de verkiezingen in juni, hebben de Europese Groenen een omvangrijke campagne gestart. De toonzetting is "een combinatie van glamour en spot". De Groenen (14% in het EP) zetten vooral de aanval in tegen corruptie, klonen en kernenergie. Opvallend is dat politici uit meerdere landen worden geridiculiseerd. Op één poster staan tientallen gezichten van George W. Bush, vergezeld van de tekst: "De Groenen. Jouw stem tegen klonen". Celebrity Bianca Jagger (dochter van Mick) ondersteunt de campagne. Zij zond haar gelukswens in een gezongen videoboodschap naar de campagne-bijeenkomst van de Groenen.

Verkiezingsposter Europese Groenen in Duitsland: "Jij beslist. Er zit niet altijd een verstandig hoofd acher."

Links de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, rechts leider van de Duitse christen-democraten Angela Merkel. Beiden zijn verbonden aan de Europese Volkspartij, de grootste in Europa.
Meer verkiezingsposters

Copyright: Gruene-service.de

Interview/NSS: LPF weggevaagd bij Europese Verkiezingen zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Verkiezingen, NOS/Nova, 27 april 2004 - De Lijst Pim Fortuyn staat in de opiniepeilingen voor de Europese Verkiezingen op 0%, na een snelle daling vanaf 2% twee weken geleden. LPF-lijsttrekker Jens van der Vorm-de Rijke zei vorige week in een interview met NRC Handelsblad nog te rekenen op "een kleine tien procent". Volgens de peiling van bureau Interview/NSS staat PvdA nu op kop met 27% van de stemmen en zit vooral de SP in de lift. Onder leiding van lijsttrekker Erik Meijer maakte de SP in een week tijd een sprong van 6 naar 10% en is daarmee nu de vierde partij in aanhang.
Icoon eigen nieuwsbericht Van den Berg: Camiel Eurlings blijft in de achterkamertjes

Van onze redactie vrijdag, 16 april 2004 - Aanstelling van Van der Ploeg als opvolger van Eurocommissaris Bolkestein zou volgens Max van den Berg (PvdA) een doorbreking van de achterkamertjescultuur betekenen. Regelmatig probeert hij zijn collega-lijsttrekker Camiel Eurlings (CDA) tot een open debat over de opvolger van Bolkestein te verleiden.Icoon eigen nieuwsbericht PvdA: Bolkestein is onze grootste tegenstander in Europa

Van onze redactie vrijdag, 16 april 2004 - PvdA-lijsttrekker Max van den Berg ziet Eurocommissaris Bolkestein als zijn grootste tegenstander in Europa. "De Europese landbouwsubsidies zijn funest voor derde wereldlanden en de PvdA pleit al jaren voor afschaffing," aldus Van den Berg, "CDA en VVD verzetten zich hier echter tegen."Icoon eigen nieuwsbericht Klokkenluider vecht tegen "Brusselse rotzooi"

Van onze redactie vrijdag, 16 april 2004 - Paul van Buitenen is oud-ambtenaar van de Europese Commissie en klokkenluider. In 1999 kwam de Commissie ten val, na zijn onthullingen over fraude en vriendjespolitiek. Hij zet zijn strijd hiertegen voort.