Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Hermans: ‘Maak werken in loondienst minder aanlokkelijk’

Van onze redactie - dinsdag, 8 2 2005 17:00

Loek Hermans - voorzitter MKB-Nederland - wil het werken in loondienst minder aanlokkelijk maken ter stimulering van het ondernemerschap. Daartoe wil de oud-minister van Onderwijs een groter risicoprofiel inbouwen in CAO's. Hermans vindt dat het ondernemerschap geïntegreerd moet worden in het Hoger Onderwijs. Dat zei hij afgelopen donderdag op een netwerkbijeenkomst van Saxion Hogescholen in Deventer, waarbij kruisbestuiving tussen ondernemers en studenten centraal stond.

Door Steven de Jong - Het vrije ondernemerschap wordt volgens Hermans beperkt door onnodige regels en administratieve lasten. "Meer ruimte om binnen de marges dingen te doen", is zijn devies. Om het slechte ondernemersklimaat te verbeteren ziet hij het niet zitten om 'ondernemen' als apart vak in het Hoger Onderwijs te introduceren.

‘Ondernemen doceren als apart vak’
Dat stuitte staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken tegen de borst: “Ondernemen moet juist als apart vak gedoceerd worden, zodat iedere leerling met een leuk idee zijn of haar eigen droom leert waarmaken. Daarnaast is het belangrijk dat studenten het opzetten van ‘sales’ en ‘marketing’ onder de knie krijgen.” Staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap valt haar bij: "Ondernemerschap moet als element heel zwaar in het onderwijs terugkomen, net als competentiegericht leren. In alle opleidingen moeten studenten er mee geconfronteerd worden, niet als keuzevak maar als een verplicht vak." Hermans liet het er niet bij zitten en bood de bewindsvoerders een ‘7-puntsplan’ aan.

Saxion Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap

Wim Boomkamp, lid van de Raad van Bestuur van Saxion, sloot het evenement af. Hij vestigde de aandacht op het Saxion Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap: “Deze afdeling, waarin zowel het MKB, regionale ondernemers en studenten vertegenwoordigd zijn, is een concrete uitwerking van de afspraken die gemaakt zijn voor het stimuleren en begeleiden van ondernemerschap.”