Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Amerika wil Duitsland niet als permanent lid Veiligheidsraad

Print deze pagina - print dit artikel
Van onze redactie - vrijdag, 16 7 2004 18:00

Een Amerikaanse diplomaat zegt vandaag in de Financial Times Deutschland dat Washington niet gediend is van een permanente zetel voor Duitsland in de Veiligheidsraad. "Het niet-permanente lidmaatschap van Duitsland in de raad is de afgelopen anderhalf jaar zeer problematisch geweest".


Door Steven de Jong - De zegsman noemde als voorbeeld de strijd over de Amerikaanse eis om Amerikaanse militairen immuun te maken voor vervolging door het internationaal Strafhof (ICC). De diplomaat meent dat Duitsland een regeling met Europa hierover heeft gedwarsboomd door de kwestie aan te zwengelen. Duitsland vond destijds steun in haar standpunt bij Frankrijk, Spanje en diverse andere leden van de Veiligheidsraad. Zij weigerden in te stemmen met een verlenging van onschendbaarheid die tal van experts en staten als illegaal beschouwen.


Op de achtergrond speelt mee dat Duitsland samen met Frankrijk de oppositie tegen de oorlog in Irak aanvoerden. De Duitse VN-ambassadeur Gunter Pleuger is volgens de Amerikanen een 'muggenzifter', zo meldt de krant. Op de lange termijn ziet de Amerikaanse diplomaat wel mogelijkheden voor een permanente zetel in de Veiligheidsraad. "Maar het is niet het juiste tijdstip voor Duitsland om dat op dit moment na te streven”, zo laat hij weten aan de Financial Times Deutschland.


Of Duitsland met haar tegendraadse standpunten daadwerkelijk haar lidmaatschap verspeelt is niet duidelijk. De Duitse regering ontkent de Amerikaanse tegenwerking. Bondskanselier Schröder werft al maanden steun voor een permanente zetel voor zijn land in de Veiligheidsraad.