Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Ministers reageren op commotie terreuralarm

Print deze pagina - print dit artikel
Van onze redactie - vrijdag, 16 7 2004 18:00

Het terreuralarm dat de Nederlandse regering vrijdag 9 juli afgaf, leidde tot nogal wat commotie. Niet alleen omdat de getroffen beveiligingsmaatregelen deels voor het publiek zichtbaar waren, maar vooral vanwege de onrust bij sommige verantwoordelijken. Vandaag lieten de ministers Donner en Remkes een persbericht uitgaan: “het is een misverstand dat direct betrokken politieambtenaren niet juist zijn geïnstrueerd”.


Door Steven de Jong - Daarmee reageren de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken op een woensdag openbaar gemaakte brief van de politievakbond ACP en vragen van de kamerleden Wilders en Cornielje donderdag. De ACP eiste opheldering van minister Remkes van Binnenlandse Zaken, omdat zij klachten ontving van korpschefs en agenten. Zij zouden geen idee hebben hoe te handelen bij een terreuralarm: “we hebben via teletekst moeten vernemen dat het terreuralarm was afgekondigd”.


In de reactie van vandaag melden de ministers dat het algemene dreigingsniveau voor heel Nederland niet is gewijzigd, maar dat op grond van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) er wel sprake is van een verhoogde terroristische dreiging ten aanzien van concrete objecten en locaties. Hierop is met spoed de Evaluatiedriehoek (kernteam voor bewaking en beveiliging openbare orde, red) bijeengekomen. Zij hebben veiligheidsmaatregelen ingesteld voor concrete objecten en locaties. Voor die objecten en locaties zijn de verantwoordelijkheden geïnstrueerd. De niet direct betrokken politiekorpsen zijn 13 juli geïnformeerd, zo staat in het bericht.


Defensiedeskundige Rob de Wijk van instituut Clingendael zei woensdag in het tv-programma Netwerk te betwijfelen of er daadwerkelijk sprake is van gebrekkige informatievoorziening vanuit het ministerie richting de politiekorpsen: “Het kan zijn dat een aantal korpschefs zich te kort gedaan voelt, omdat zij buiten de informatiestroom zijn gehouden. Maar je kunt je ook voorstellen dat de korpschefs niet alle informatie aan hun agenten hebben gegeven, omdat die buitengewoon vertrouwelijk is.”


Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft aan dat er een misvatting kan zijn ontstaan rondom de recente aankondiging van het alarmeringssysteem voor terrorisme. “Er is geen sprake van een algemene verhoogde terroristische dreiging. Verwijzingen in sommige media naar kleurcodering is voorbarig, aangezien het nationaal alarmeringssysteem nog in voorbereiding is.”