Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Terrorismegids voor Britse huishoudens

Print deze pagina - print dit artikel
Van onze redactie - dinsdag, 27 7 2004 02:00

In augustus krijgen 25 miljoen Britse huishoudens een 'terrorismegids' in de bus. Minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, ontkent dat de brochure verspreidt wordt naar aanleiding van specifieke terreurdreigingen. Het boekje 'Preparing for Emergencies - What You Need to Know' zou een antwoord zijn op de groeiende vraag van de Britten naar simpele en gemakkelijke informatie over hoe te handelen bij noodgevallen.

Door Steven de Jong - De 22 pagina's tellende gids is sinds gisteren te downloaden vanaf de website www.preparingforemergencies.gov.uk. In het voorwoord meldt de tweede minister van Algemene Zaken, Douglas Alexander, dat het handboekje praktische raad geeft over datgene wat burgers zeggen nuttig te vinden. "Het grootste deel is gebaseerd op 'gezond verstand', maar het kan levens redden." Minister Blunkett van Binnenlandse Zaken verklaart dat de regering met de brochure geen paniek wil zaaien en dat zij wil dat mensen 'alert maar niet gealarmeerd' zijn.

‘Go in, stay in, tune in’
De hoofdboodschap van het document is niet anders dan die van het aloude Nederlandse Postbus 51- spotje: “Sluit deuren en ramen en stem af op uw lokale radiostation.” Ofwel, zoals de brochure kernachtig omschrijft: "go in, stay in, tune in."

Terreuraanslagen
Verder geeft het handboekje praktische informatie over wat te doen als men bekneld ligt onder brokstukken na een bomexplosie: "Blijf dicht bij muren en klop op pijpleidingen, zodat hulpdiensten weten waar u zich bevindt." Een lichtje aandoen of het ontvlammen van een aansteker wordt afgeraden.

Daarnaast wordt niet voorbij gegaan aan mogelijke chemische, biologische en nucleaire aanvallen. Het pamflet adviseert in dergelijke situaties te wachten op de hulpdiensten, welke uitgerust zouden zijn om grote aantallen mensen snel te ontsmetten. Het boekje raadt mensen af om bij een dergelijke aanslag het rampterrein te verlaten, omdat zij dan mogelijk anderen besmetten.

Concrete voorbereidingen
Concrete maatregelen die burgers ter voorbereiding moeten treffen zijn het inslaan van flesjes water, kant-en-klaar voedsel en een blikopener. Ook wordt aangeraden een EHBO-kistje, reserve-batterijen, dekens en extra kleren voorhanden te hebben.

‘Ga verder met uw alledaagse leven’
Het handboekje is ontwikkeld door de Britse overheid in samenwerking met de hulpdiensten, de geheime dienst MI5, de chef van het medische ambtenarenapparaat, het Rode Kruis en de Emergency Planning Society (centraal orgaan dat verantwoordelijken aanstuurt in crisissituaties, red). Minister Douglas Alexander sluit zijn introductie af met: "Leest u alstublieft het boekje door, bewaar het goed en ga vervolgens verder met uw alledaagse leven."

Bronnen:
Campagne-site: Preparing for Emergencies - What You Need to Know
The Independent: Households to get leaflet on terror attacks
The Guardian: £8m terror advice campaign launched

Peiling

Moet de Nederlandse overheid ook zo'n 'terrorismegids' aan alle huishoudens zenden?

Ja
  71% (5)

Nee
  14% (1)

Misschien
  14% (1)

Totaal Aantal Stemmen: 7