Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Uniebreed misdaadregister komt dichterbij

Print deze pagina - print dit artikel
Van onze redactie - dinsdag, 20 7 2004 23:00

Gegevensuitwisseling tussen nationale misdaadregisters staat al jaren hoog op de agenda in Brussel, maar komt maar moeizaam van de grond. Vandaag bespraken de ministers van Justitie de introductie van een uniebreed misdaadregister. Besloten is dat Spanje, Frankrijk en Duitsland het voortouw gaan nemen in het delen van misdaadgegevens.


Door Steven de Jong - De zaak-Fourniret was de directe aanleiding voor de algemene bespreking. Momenteel loopt er een internationaal onderzoek naar de Franse boswachter Michel Fourniret, een seriemoordenaar die in de jaren tachtig in Frankrijk is veroordeeld voor zedendelicten. Na zijn vervroegde vrijlating week hij uit naar de Belgische Ardennen van waaruit hij slachtoffers zocht in BelgiŽ en Frankrijk. Dit specifieke geval heeft de gebrekkige informatie-uitwisseling van misdaadgegevens benadrukt. Fourniret kon zich ongestoord vestigen in BelgiŽ, omdat de Belgische overheid geen kennis had van zijn Franse strafblad.


Internationale uitwisseling van misdaadgegevens gebeurt momenteel minimaal. Veelal vindt deze plaats op bilaterale basis en blijft het beperkt tot vervolgingsprocedures en het afgeven van een bewijs voor goed gedrag. In oktober zal de Europese Commissie de vandaag geopperde ideeŽn behandelen en herschrijven tot een concreet voorstel. Of de 25 lidstaten daarmee unaniem instemmen is de vraag, een uniebreed misdaadregister is voorlopig nog toekomstmuziek. Dat Spanje, Frankrijk en Duitsland nu vooruit gaan lopen op het voorstel is hoopgevend te noemen. Hun bevindingen zullen, naar alle waarschijnlijkheid, bepalend zijn of het uniebrede misdaadregister er komt of niet.


Bronnen:
The European Union On-Line: Prosecuting criminals and guaranteeing individuals' rights more effectively in free movement Europe
EUobserver: Three countries push ahead on criminal record sharing