Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
   Tweede Kamerverkiezingen 2006
Europese grondwet 2005
Amerikaanse verkiezingen 2004
Europese verkiezingen 2004
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Opiniepeilingen wijken allemaal evenveel af

Van onze redactie - maandag, 14 6 2004 16:00

Europa Transparant onderschat - VVD overschat

In de ochtend van 10 juni presenteerde Politiek-digitaal.nl een eigen peiling voor de Europese verkiezingen (op basis van ruim 2.000 respondenten). Reden hiervoor was dat de peilingen van Interview/NSS en Maurice de Hond in de aanloop tot de verkiezingen nogal uiteenliepen en fluctueerden. Inmiddels is de voorlopige verkiezingsuitslag bekendgemaakt (bijna alle Nederlandse stemmen zijn geteld) en kan de balans worden opgemaakt. De voorspellende waarde van de opiniepeilingen is in de onderstaande tabel onderzocht.

Politiek-digitaal.nl, Interview/NSS en De Hond even goed of even slecht
Het opgetelde aantal zetels verschil tussen voorspelde en gerealiseerde zetelaantallen is in de peilingen van Politiek-digitaal.nl, Interview/NSS en Maurice de Hond 6. Percentueel ontlopen de peilingen van Politiek-digitaal.nl en Interview/NSS elkaar nauwelijks. Wel valt op dat Interview/NSS de uitslag van de grote partijen (het CDA zelfs op 0,4% nauwkeurig) zeer goed voorspelt, maar bij de kleine partijen (vooral Europa Transparant) veel onnauwkeuriger is. Politiek-digitaal.nl en Maurice de Hond hadden daarentegen meer moeite met de grote partijen.

Verlies voor CDA, VVD en D66
De voorlopige verkiezingsuitslag gaf een verlies van de regeringspartijen (hun aanhang is nu minder dan 42%) en winst voor nieuwe partijen (14%) te zien. Politiek-digitaal.nl heeft dit effect het best voorspeld.

Complicaties
De grootste complicatie bij het opiniepeilen deze verkiezingen, was de ongewisse opkomst. Uiteindelijk kwam deze uit op 39% (30% in 1999), geholpen door de opkomst van nieuwe partijen en het mooie weer. Tevens heeft de hoge kiesdeler (3,7%) ertoe geleid dat het voorspellen van zetelaantallen, los van percentages, meer op een kansspel dan op een berekening leek. Uiteindelijk heeft Politiek-digitaal.nl bijvoorbeeld de uitslag voor de VVD redelijk nauwkeurig geschat (nog geen 2% verschil), maar toch zat onze peiling er (net als de andere) er een zetel naast.