Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
   Tweede Kamerverkiezingen 2006
Europese grondwet 2005
Amerikaanse verkiezingen 2004
Europese verkiezingen 2004
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Van Bommel (SP): 'Kabinet wil geld van opvolger uitgeven'
Steven de Jong Gepost:     dinsdag, 19 september 2006, 14:50
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

SP-kamerlid Harry van Bommel meent dat het kabinet zich na haar val had moeten beperken tot het afhandelen van lopende zaken. Dat de VVD en het CDA een nieuw missionair minderheidskabinet hebben gevormd, doet daar volgens het SP-kamerlid niets aan af.

Volgens Van Bommel heeft het kabinet bewust  “de lekkerste dingen” uit de miljoenennota laten uitlekken om de aandacht af te leiden van minder aangename regeringsplannen.

“Dit kabinet wil het geld uitgeven van een volgend kabinet. Ik vind dat de regering zich meer op de vlakte had moeten houden. In de miljoenennota staan allemaal ideologisch gekleurde zaken, dat had dit kabinet niet moeten doen”, aldus Van Bommel gisteravond tijdens het ‘Prinsjesnacht’-debat georganiseerd door Café Politiek in Bodega de Posthoorn te Den Haag.

Stef Blok (VVD) spreekt tegen dat de miljoenennota vol staat met ideologisch gekleurde zaken. “Eindelijk is er weer economische groei, de werkloosheid daalt. Het kabinet laat burgers daar gewoon van profiteren!”

Dat de politici konden spreken over de miljoenennota, komt doordat er ook dit jaar weer stukken zijn uitgelekt. Ondanks alle maatregelen om vroegtijdige publicatie te voorkomen. Volgens Van Bommel is er sprake van opzet. “Het kabinet heeft er belang bij om de nadruk te leggen op de lekkerste dingen.” Hij wijst erop dat de miljoenennota op de dag van uitlekken nog niet onder embargo naar de media was gestuurd, maar dat het uitgelekt is op de dag dat de fractievoorzitters inzage kregen. Dat bevestigt zijn vermoeden dat er politieke motieven aan kleven.

Pierre Heijnen, tot voor kort PvdA-wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid te Den Haag, schaart zich niet achter de verdachtmakingen van Van Bommel. “Geheimhouden lukt niet in dit land. Dat een en ander is uitgelekt komt door de geprofessionaliseerde journalistiek, en niet omdat Balkenende wat lekkers uit zou willen laten lekken.”