Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief juni 2004
archief mei 2004
archief april 2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Kennis en Economie: nieuwsarchief december 2004
Tegenstander software-octrooi start "Thank You Poland" campagne. vrijdag 31 december 2004, De Switser Norbert Bollow startte de site Thank You Poland waar burgers de Poolse minister voor Wetenschap en Informatie Technologie Wlodzimierz Marcinski kunnen bedanken. De Polen haalden 21 december het onderwerp van de agenda, waar het door Nederland als hamerstuk op was gezet. In Nederland is het parlement in meerderheid tegen het software-octrooi, de regering is echter een voorstander. Minister Brinkhorst passeerde de Kamer een aantal malen handig en Nederland werd daarmee juist een belangrijke kracht achter het voorstel.
Polen halen software octrooi van de agenda dinsdag 21 december 2004, Na een krachtig protest van de Poolse minister van Informatiesamenleving en Technologie, Wlodzimierz Marcinski, is het software-octrooi, dat als hamerstuk op de Landbouwraad stond, van de agenda afgehaald. Naar verwachting zal het dit jaar niet meer op de agenda komen.
Britse overheid ontkent steun aan octrooisysteem op Amerikaanse leest dinsdag 21 december 2004, De Britse minister voor Wetenschap en Innovatie heeft simpelweg ontkend dat hij steun heeft gegeven aan de omstreden plannen om ook octrooi op software mogelijk te maken. Gelijktijdig sprak hij over "firm commitment" om een octrooisysteem in te voeren voor alle technologiegebieden, "including iventions which rely on software".

De Britse minister meent dat met het nieuwe systeem de status quo wordt gehandhaafd en er hoge eisen worden gesteld aan octrooi. Iets soortgelijks zei staatssecretaris Van Gennip enkele maanden geleden in de Tweede Kamer in Nederland. Zij meende dat "vindingen die reeds bestaan als open source software zijn natuurlijk niet te octrooieren zijn." Daarbij ging ze voorbij aan de vraag hoe het octrooibureau dat te weten zou komen en welk belang het octrooibureau heeft om daarnaar te zoeken.
Nauta treedt terug als secretaris Innovatieplatform vrijdag 17 december 2004, Frans Nauta treedt terug als secretaris van het Innovatieplatform. Hij blijft wel lid van het platform. Nauta is de geestelijk vader van het Innovatieplatform en combineerde de functie van secretaris met die van voorzitter van Nederland Kennisland waarmee hij eerder het thema kennissamenleving op de agenda zette. Op zijn weblog geeft Nauta als reden dat hij de mogelijkheden van een innovatieakkoord gaat verkennen. De Volkskrant meldt dat Nauta moeilijk kon doordringen tot de ministeries die de adviezen in beleid moesten omzetten, hoewel er drie ministers in het platform zitten. Nauta wordt opgevolgd door Jan Peter van den Toren, een vertrouweling van Balkenende. Van den Toren is nu raadsadviseur op het ministerie van Algemene Zaken.
Open Source alternatieven voor overheidsdeal met Microsoft woensdag 15 december 2004, Open Source leveranciers reageren op de aanstaande deal van de overheid met Microsoft voor de levering van software voor met name de desktop. Topman Michael Robertson van Linspire schreef een open brief aan Minister-president Balkenende. Hierin doet hij een aanbod dat met een bedrag van 5,9 miljoen euro aanzienlijk lager ligt dan de 156 miljoen euro van Microsoft. Een aantal andere bedrijven, zoals Novell en RedHat, tekende samen met maatschappelijke organisaties een andere open brief om open source als alternatief te presenteren.
Voorstel softwarepatenten wordt op Landbouwtop behandeld woensdag 15 december 2004, In mei dit jaar werd door de Europese ministers van Economische zaken een akkoord bereikt over het mogelijk maken van softwarepatenten. Aangenomen wordt dat dit akkoord volgende week dinsdag op de top voor Landbouw en Visserij zal worden geratificeerd. Minister Brinkhorst is eerder door de Tweede Kamer opgeroepen het voorstel niet te steunen. Als er niet opnieuw gestemd wordt hoeft hij niets te doen en voorkomt daarmee gezichtsverlies in Europa. De Tweede Kamer zal het onderwerp vandaag behandelen in de commissie Economische Zaken.
Open source buitenspel: Gemeenten machtigen Justitie voor deal met Microsoft vrijdag 10 december 2004, De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft Nederlandse gemeenten gevraagd een volmacht te tekenen waarmee Justitie geheime besprekingen met Microsoft aan kon gaan. "Met deze actie wordt open-source voor jaren buitenspel gezet en worden de Europese aanbestedingsregels volledig genegeerd. Zeker als het ook om de servermarkt gaat", zegt PvdA kamerlid Van Dam in een reactie tegen WebWereld.
Euopese Commissie stelt beslissing software patenten uit tot 2005 woensdag 8 december 2004, De Belgische minister Verwilghen van economische zaken heeft het Belgische parlement gisteren meegedeeld dat de Europese Commissie dit jaar niet meer zal stemmen over het mogelijk maken van software patenten. Doordat de stemverhoudingen op 1 november zijn gewijzigd, is er geen gekwalificeerde meerderheid voor het huidige voorstel. Ondertussen onderzoekt een aantal leden van het Europees Parlement de mogelijheid om het hele besluitvormingsproces over software patenten opnieuw te starten.
Kamervragen over aanschaf Microsoft software dinsdag 7 december 2004, PvdA, D66, SP en GroenLinks stellen kamervragen over de plannen van de overheid om de komende vijf jaar alle 245.000 desktops van Microsoft software te voorzien. De plannen lijken niet in overeenstemming te zijn met de motie-Vendrik. Met deze motie gaf de Tweede Kamer de opdracht gaf om in 2006 de hele overheid te laten overstappen op open source en open standaarden.