Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Van Dam (PvdA): 'Entertainmentindustrie wil eigen rechter spelen'
Steven de Jong Gepost:     woensdag, 13 september 2006, 15:30
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

"Sommige figuren in de industrie proberen op drie paarden te wedden: én meer compensatie én meer wettelijke bescherming tegen kopiëren én meer mogelijkheden om zelf aanbieders te vervolgen. Dat is teveel van het goede", zegt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam tegen Politiek-Digitaal.

Het steekt het Kamerlid vooral dat de entertainmentindustrie pleit voor het online registreren van wat mensen via een p2p-programma aanbieden. "Daar kunnen ook allerlei privacygevoelige zaken bij zitten", aldus de PvdA’er. "Denk bijvoorbeeld aan informatie die politieke voorkeur, seksuele geaardheid of religie verraden."

‘Private organisatie mag dat niet zomaar opslaan’
Volgens Van Dam mag een private organisatie dat niet zomaar opslaan. "Daarom ben ik niet zo voor het eigen rechter spelen door de industrie. Dat gebeurt nu wel." Die taak is voorbehouden aan Justitie, benadrukt het Kamerlid. "Maar de boetes moeten dan wel in verhouding staan tot de aard van de overtreding." Wouter Rutten van de NVPI, de brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie, ontkent dat zijn organisatie pleit voor het registreren van p2p-verkeer. “Die wens ken ik niet. Er wordt gewerkt met filters. Dan heeft niemand enig inzicht nodig in wat iemand verder allemaal nog aanbiedt.”

'Wij doen er niks aan, je lost het maar technisch op’
Rutten verwijt Van Dam dat hij om electorale redenen niet optreedt tegen filesharing. "Er vallen geen stemmen mee te winnen. Filesharing is ongelofelijk populair.” Volgens de NVPI-woordvoerder streeft de industrie naar het verbieden van downloaden uit illegale bron, zoals dat onlangs in Frankrijk bij wet geregeld is. “Maar Van Dam ziet daar geen heil in”, zegt Rutten. “Hij zegt dat we blij moeten zijn dat het omzeilen van technische beschermingsmiddelen al niet mag.” Een lakse opstelling, meent Rutten. “Dat kan ik niet anders samenvatten als ’wij doen er niks aan, je lost het maar technisch op’.”

"Het is juist andersom”, beweert Van Dam. “De muziekindustrie heeft jarenlang zelf gezegd: ‘wij hoeven geen heffingen, wij beveiligen ons werk wel tegen kopiëren’. Wouter Rutten heeft dat herhaaldelijk naar mij toe uitgedragen. Dat is dus hun eigen keuze." De PvdA'er beweert dat hij keer op keer zijn twijfel heeft geuit over de mogelijkheid om beeld- en geluidsdragers waterdicht te beveiligen tegen kopiëren. "Immers, als één persoon op de hele wereld een mp3 online weet te krijgen, kan het bestand vrij worden gekopieerd. Dat kopiëren kun je niet tegengaan."

Opsporing op basis van IP rammelt
Ook stelt Van Dam dat opsporing op basis van IP-adres aan alle kanten rammelt. "Er is p2p-software die IP-adressen verbergt, er zijn mogelijkheden een IP-adres te vervalsen, op sommige netwerken zijn mensen niet te identificeren en er zijn soms meerdere gebruikers op één IP-adres. Mensen die muziek openbaar aanbieden zijn dus niet eenduidig te identificeren."

‘Compenseren, daar ben ik erg voor’
Overigens ziet het Kamerlid wel nut in heffingen op brandbare CD’s en DVD’s ten gunste van de industrie. Maar, bedrukt hij, "dan moeten zij wel zelf tot de conclusie komen dat kopieerbeveiligingen niet goed genoeg kunnen worden om kopiëren tegen te gaan. Het ligt dus voor de hand om extra te compenseren. Daar ben ik erg voor."

‘Voor een tientje per maand onbeperkt downloaden’
Wel is Van Dam te spreken over de ontwikkelingen op het gebied van betaald downloaden. "Er komen binnenkort aanbieders op de markt die een abonnementsmodel aanbieden voor muziek. Bijvoorbeeld voor een tientje per maand onbeperkt downloaden. Ik denk dat dat voor veel mensen een goed alternatief zal zijn voor p2p."

Zelf zegt Van Dam “niet zo’n muziekfan” te zijn. Of hij zelf weleens muziek download? “Ik heb natuurlijk wel eens ooit een liedje van Kazaa gehaald. Alleen al omdat ik toch moet weten hoe het werkt en ik vind het een handig kanaal om af en toe eens iets nieuws te leren kennen.”