Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief januari 2006
archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
PvdA: "Kabinet negeert recht om milieusituatie te kennen"

Van onze redactie - donderdag, 28 4 2005 21:00

"Het Verdrag van Aarhus wordt zo minimaal mogelijk ingevuld. De geest van het verdrag - het recht van burgers om de milieusituatie in hun leefomgeving te kennen - wordt totaal genegeerd." Dat zegt PvdA-Kamerlid en woordvoerder milieubeleid Diederik Samsom in een interview aan Politiek-Digitaal.

Door Steven de Jong - Het Verdrag van Aarhus is sinds 14 februari 2005 verankerd in de Nederlandse wetgeving en verplicht overheden milieu-informatie actiever en systematischer te ontsluiten voor burgers.

Inzicht in milieukwaliteit
Samsoms grootste zorg is dat iedere gemeente en provincie op zijn eigen manier milieu-informatie naar buiten brengt. In het interview pleit hij voor een nationaal gecoördineerde informatievoorziening, zodat elke burger via internet inzicht kan krijgen in de milieukwaliteit van de directe leefomgeving. “Daarnaast moet de link gelegd worden met milieu en gezondheid”, aldus de oud-campagne leider van Greenpeace.

Snelheidsverlaging en dieselaccijns
Samsom ziet mogelijkheden om draagvlak te scheppen voor impopulaire milieumaatregelen. “Wanneer burgers op een snelle en toegankelijke manier kunnen zien hoe schoon of vuil de lucht in hun omgeving is, en welk effect dit op hun gezondheid heeft, zal het draagvlak voor vergaande maatregelen zoals snelheidsverlaging of een dieselaccijns, die het Kabinet nu niet durft te nemen, snel toenemen", aldus Samsom.

"Over mijn ministerschap speculeren we later wel"
De PvdA’er heeft weinig vertrouwen meer in staatssecretaris Pieter van Geel (VROM). "De staatssecretaris heeft al vaak gewezen op het belang van informatievoorziening, maar hij lijkt hier weinig verbetering in aan te brengen.” Als de PvdA weer gaat regeren, komt er volgens Samsom zeker een ‘Minister van Milieu’. "Milieubeleid heeft veel effect op andere ministeries, en beleid van andere ministeries heeft veel effect op het milieu. Daarom is een minister absoluut noodzakelijk om milieubeleid een volwaardige plek te geven naast mobiliteit, belastingen, landbouw en dergelijke." Op de vraag of hij die functie ambieert, antwoordt hij: "Over mijn ministerschap speculeren we later wel."

Klik op onderstaande link voor het interviewverslag:
Diederik Samsom (PvdA) over het Verdrag van Aarhus

Bekijk reacties (1) Post reactie