Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
   Tweede Kamerverkiezingen 2006
Europese grondwet 2005
Amerikaanse verkiezingen 2004
Europese verkiezingen 2004
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
stemmenmarkt
< Tamara Metze >
maandag, 1 november 2004
Tamara doet tijdens de Amerikaanse verkiezingen voor Politiek-digitaal.nl verslag vanuit Madison USA.

Stemmenmarkt

cartoon van meisje voor stemhokje met de tekst: don't worry, it's all multiple choiceDemocraten noemen de verkiezingen van 2000 de ‘gestolen verkiezingen’. Hun kandidaat Al Gore had de meeste stemmen van het volk in het hele land. In Florida gaven echter zo’n 600 stemmen de doorslag voor W. Bush werd president. Carmela Schuknecht vertelt dat er vooral democraten waren die de derde partij van Ralph Nader (de Greens) de schuld gaven dat Bush gewonnen heeft. Daarom roepen zij nu op strategisch te stemmen. Zeker mensen die Ralp Nader of een andere derde kandidaat willen kiezen moeten dat in de swingstaten niet doen en toch maar voor Kerry stemmen. Zij kunnen hun stem ook ruilen met iemand in een andere ‘veilige’ staat.

De roep om een ‘vote’ te ‘swappen’ wordt luider. In advertenties in de kranten en op radio en televisie roepen Kerry aanhangers, maar ook de Groenen en de onafhankelijk kandidaat Nader mensen op in battleground states, zoals de swinger steeds vaker genoemd worden, hun stem te ruilen met mensen in ‘safe states’. Een persoon in een swingstate kan haar stem voor de Groenen laten uitbrengen door iemand in een veilige staat waar Kerry zeker wint. Zij zal dan in de onzekere staat op Kerry stemmen zodat daar de kans groter is dat de balans doorslaat naar de democraten.

krant uit Wisconsin met de kop: holding their noses and picking KerryCarmela’s man, Dan Schuknecht, stemde tijdens de vorige verkiezingen op een derde partij en op mijn vraag of zou swappen, antwoord hij: “Nee, ik zou mijn stem voor een derde partij niet ruilen met een stem voor Kerry in een andere ‘veilige staat. Je moet de kandidaat kiezen die het beste bij je past”. Via websites zoals votepair.org en voteswap kunnen voteswappers elkaar vinden en kunnen zij lezen of wat zij doen wel legaal is. Niet iedereen is het eens met het gebruik van dit gat in het kiesstelsel. Reacties van mensen die de stemmenmarkt belachelijk vinden, staan er ook. Op 17 oktober poste Chelle het volgende berichtje op de site me de lange naam: ‘This is crazy! Swap the vote?? You couldn’t get Gore in by cheating but you are going to try something new this time’. Volgens de website zelf is de stemmenmarkt volkomen legaal en maken mensen juist beter gebruik van hun democratisch recht om zo goed mogelijk vertegenwoordigd te worden.

De stemmenmarkt is alleen weggelegd voor linkse mensen. Rechts is niet verdeeld en het Nederlandse gat rechts van rechts, na Fortuyn druk bevochten, lijkt hier niet te bestaan of zich eerder aan de linkerkant te bevinden. De stap naar de democraten wordt door een linksere republikein weleens gemaakt. Volgens Carmela Schuknecht vinden de Republikeinen dat zij daarin zelf alle mensen aan de rechterkant goed voorzien met hun programma: ‘Ze hebben extreem rechts en redelijk liberaal allemaal binnen hun eigen partij vertegenwoordigd, vinden zij zelf’. Er is nog geen partij in het gat, rechts of links gesprongen en dus is het ruilen van stemmen voor ‘rechtse‘mensen geen optie.

Overigens, als je niet op www.georgebush.com kunt komen omdat het is afgeschermd in Nederland, misschien dat je toch wat kunt vinden op www.blogsforbush.com of als je zoekt naar de right wing sauce van salsaexpress. De website over W bevat vooral het schema van de rally’s, de advertentie, zijn standpunten en waar Kerry helemaal de mist in gaat of wispeteurig is (flip flops).

Als kleine toegift een samenvatting over Kerry’s flip flop over Irak hieronder (www.georgebush.com):

Kerry Flip-Flopped over de oorlog in Irak Kerry stemde voor autorisatie om geweld te gebruiken in Irak op 10 11 02. In het eerste Democrat Presidential Candidate Debate steunde Kerry de acties van Bush in Irak: KERRY: “George, I said at the time I would have preferred if we had given diplomacy a greater opportunity, but I think it was the right decision to disarm Saddam Hussein, and when the President made the decision, I supported him, and I support the fact that we did disarm him.” (ABC News, 5/4/03)

Nu zegt Kerry dat hij een Anti-oorlog kandidaat is. CHRIS MATTHEWS: “Do you think you belong to that category of candidates who more or less are unhappy with this war, the way it’s been fought, along with General Clark, along with Howard Dean and not necessarily in companionship politically on the issue of the war with people like Lieberman, Edwards and Gephardt? Are you one of the anti-war candidates?” KERRY: “I am -- Yes, in the sense that I don’t believe the president took us to war as he should have, yes, absolutely.” (MSNBC’s “Hardball,” 1/6/04)

votepair.pdfvotepair.pdfvotepair.pdf