Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
   Tweede Kamerverkiezingen 2006
Europese grondwet 2005
Amerikaanse verkiezingen 2004
Europese verkiezingen 2004
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Swingen in Madison WI
< Tamara Metze >
zaterdag, 1 januari 2000
Tamara doet tijdens de Amerikaanse verkiezingen voor Politiek-digitaal.nl verslag vanuit Madison USA.

Swingen in Madison WI

Het is zaterdag en dan is er markt, of zoals het hier in Madison WI genoemd wordt, een farmers market. Rondom Capitol Hill met daarop een mini uitvoering van het Capitol in Washington hebben de boeren uit de hele staat kraampjes gevuld met hun producten vers van het land. In dit seizoen zijn er veel pompoenen te vinden in allerlei soorten en maten. Ook zie je opvallend veel producten van honing en zelfs een kraampje vol behangen met rode pepers.

Kraampje met pompoenen op de markt in Madison WisconsinOm half tien op deze stralende ochtend loop ik samen met Dan Schuknecht, de vriend waar ik logeer, op de markt. We zoeken de mooiste pompoenen om jack’o lanterns te kunnen maken voor Halloween. Ook zoek ik biologische boeren voor het onderzoek dat ik hier doe. Al een week lang spreek ik met boeren van grote en kleine bedrijven, met milieuorganisaties en met mensen van, zeg maar, het ministerie van landbouw. Allen proberen de conflicten die er tussen boeren en hun buren zijn op te lossen en conflicten in de toekomst te voorkomen. Zoals Timm Johnson van het department of agriculture het gisteren verwoorde: ‘De Dairy Gateway is een project waarmee de sociale, ecologische en economische duurzaamheid van de staat Wisconsin bevorderd kan worden'. Net als in Nederland wordt de landbouwsector steeds kleiner en rijst de vraag wat er met de vrijkomende grond moet gebeuren. Ontwikkelaars azen op de grond om er landhuizen voor rijke stedelingen te bouwen. Bewoners van het platteland en de toerisme industrie willen het mooie landschap conserveren en enkele boeren willen kunnen uitbreiden zonder steeds ruzie met de overheid of met omwonenden te krijgen over stankoverlast en watervervuiling.

Mannetje van pompoenenDe biologische boer heb ik helaas niet gevonden maar wel veel campaigners. Op iedere hoek van het Capitol stonden kraampjes met posters, ballonnen, muziek en heel veel kleurrijke folders met uitleg waarom toch vooral niet op Bush te stemmen. Wisconsin is een van de swing-staten waar nog echt gevochten moeten worden voor een meerderheid voor een van de twee presidenten. Er zijn dus extra veel campagne activiteiten. Madison is een liberale studentenstad en van swingen lijkt hier geen sprake meer te zijn. Ik probeer Republikeinen te vinden om hun campagnemateriaal te vergelijken met de Kerry supporters. Op deze markt is er niet één. Het is preken voor eigen parochie maar dan wel vanuit een eigen specifiek belang. Mothers Opposing Bush (MOB), Run Against Bush dat inderdaad bestaat uit hardlopers die al schreeuwend door de straten rennen, the Unity Campaign die oproept op strategisch op Kerry te stemmen en niet voor de derde kandidaat Nader, Punk Voter en de National Organization for Women (NOW) waarschuwen dat als Bush herkozen wordt het recht op abortus bijna wordt ingetrokken, enzovoorts. Deze issues moeten twijfelden kiezers over de streep trekken want het zijn deze kiezers die de doorlag gaan geven. En allemaal roepen ze op om voor Kerry te stemmen of in ieder geval tegen Bush.

Kraampje van Kerry supporters op de markt in Madison WisconsinIn de auto op de terugweg vraag ik Dan wat hij graag aan Nederlanders zou willen laten weten. Hij zegt: ‘Dat niet ieder Amerikaan achter het beleid van de overheid staat en dat er heel veel mensen hier heel anders denken’. Op de markt in Madison is dat in ieder geval wel heel duidelijk gebleken. Volgende week ben ik vier dagen op het platteland en zal ik de biologische boeren voor mijn onderzoek vinden. Ik hoop dan toch ook de Republikeinen te ontmoeten die de status van Wisconsin als swingstaat bevestigen. Voorlopig lijkt het erop dat Kerry overweldigend gaat winnen in Madison. Swingen in deze stad is niets meer en niets minder dan op zaterdagavond dansen op de muziek van The Dorothy Heralds in de King Club in Kingsstreet.