Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Weblog van Camiel Eurlings (CDA)

Weblog van Camiel Eurlings

Zoeken

De verdeeldheid binnen de PvdA

Ingevoerd door camiel - 9-juni-2004 09:24

Het politieke nieuws over Europa van gisteren is de enorme verdeeldheid die binnen de PvdA is losgebarsten over de toekomst van De Europese Unie. In een nieuw nummer van Socialisme en Democratie blijkt dat Wouter Bos’ opvattingen over Europa erg omstreden zijn in zijn eigen partij en ook op een reeks andere vitale punten over de toekomst van Europa de PvdA intern volstrekt verdeeld is. De weblog van de Volkskrant meldt online bijvoorbeeld: "Zo voelt Europarlementariër Ieke van den Burg zich door partijleider Wouter Bos in de steek gelaten. Van den Burg behoort tot het slinkende aantal voorstanders in de PvdA van verdergaande Europese integratie, terwijl Bos daar niets van wil weten. Van den Burg meent dat de tucht van de Europese markt- en mededingingsregels de nationale arrangementen in de zorg, de sociale zekerheid en het onderwijs onder druk zet. Als tegenwicht pleit zij voor 'Europese inkadering' van het sociale beleid in de nieuwe grondwet van de EU."

De bekende PvdA-denkers Ronald Plasterk en Paul Bordewijk gaan nog verder. Zij laten in S&D onversneden LPF-geluiden horen en verwelkomen het loslaten door Bos van het 'federalistische ideaal'. Terwijl inmiddels zo’n 70 procent van de regelgeving uit Brussel komt vinden zij 'Het is een mooie taak voor de Europarlementariërs van de PvdA om daar 30 procent van de te maken'. Het energiebeleid, het milieubeleid en het aanbestedingsbeleid voor de bouwsector willen zij renationaliseren. Het Europees parlement vinden zij 'een duur inspraakorgaan', dat als democratisch instituut zelfs ter discussie moet worden gesteld. Denkers van het wetenschappelijk Instituut van de PvdA gaan op een ander punt ook keihard in tegen wat Max van den Berg en Wouter Bos de kiezers vertellen. De uitbreiding maakt volgens hen de EU alleen maar moeilijker te besturen en zij verdenken de nieuwe lidstaten ervan "broodnodige hervormingen, zoals afschaffing van de landbouwsubsidies en sociale fondsen" te willen blokkeren. "Verhelst en Cuperus zijn dan ook tegen toetreding van Turkije, waarmee ze lijnrecht ingaan tegen de koers van partijleider Wouter Bos" zo meldt de Volkskrant.

De negativistische en populistische koers van Euroscepsis heeft blijkbaar de PvdA nu ook in de greep gekregen. Ik ben benieuwd of Max van den Berg op de valreep van de verkiezingen nog zijn gezag laat gelden in die partij en zich openlijk keert tegen deze voorstellen en de koers van Wouter Bos. Gisterenavond trad ik in Den Bosch op samen met Jan Peter Balkenende en Ben Bot. Gelukkig dat bij het CDA de verantwoordelijken samen één koers en visie voor de toekomst kunnen brengen. ( Lees meer... )

Vanavond Ijmuiden

Ingevoerd door camiel - 8-juni-2004 10:54

Campagne voeren in de 21e eeuw heeft zijn heel eigen bijverschijnselen. Zo is dit weekend een poging gedaan mijn weblog op camiel.com te hacken! Het is hoe dan ook een teken dat men mijn site blijkbaar de moeite waard vindt. Dit is overigens geen uitnodiging aan anderen om via aanvullende hackpogingen hun belangstelling te onderstrepen. De voorbije dagen waren een vloedgolf van media en campagneactiviteiten. Gelukkig was er nog wel ruimte voor reflectie en het ontwikkelen van ideeën. Donderdag mocht ik met Marja van Bijsterveld in Drenthe een roos dopen, voor mij evenzeer een primeur als voor de roos zelf. De belangstelling vanuit de Drentse regio en de pers was hartverwarmend groot. ( Lees meer... )

Geen woorden maar daden

Ingevoerd door camiel - 26-mei-2004 09:44

Het lijsttrekkersdebat in Buitenhof heeft aardig golven gemaakt. Mijn ( Lees meer... )

Lijsttrekkersdebat Buitenhof

Ingevoerd door camiel - 24-mei-2004 18:53

Zaterdag was een huishoudelijke dag en gaf enige tijd en ruimte om me voor te bereiden op het lijsttrekkersdebat van Buitenhof in de Beurs van Berlage. (Hadden de partijen die roepen dat ‘Europa niet alleen maar over markt en munt moet gaan’ geen probleem met die locatie?, dacht ik in een ondeugend ogenblik.) Dat debat op zondagochtend werd dan ook een prima gedachtewisseling: pittig, inhoudelijk over belangrijke issues en politiek goed geprofileerd. De zaal leefde mee en veel kijkers lieten na afloop horen dat zij ook genoten hadden. Maar gelukkig verhinderden de voorbereidingen van zaterdagmiddag niet dat ik er even uit kon en in een stralende lentezon naar Buchten kon rijden. ( Lees meer... )

Steven Rooks

Ingevoerd door camiel - 21-mei-2004 15:50

Het was maar een korte nacht na ons bezoek aan Groningen, want ook zonder campagne moest ik vandaag weer aan de slag. Maar op Hemelvaartsdag waren dat twee heel mooie momenten die ik mocht meemaken. Nicole, het dochtertje van mijn goede vriend Ron, vierde haar Communiefeest in hun Schimmert en daar mag, kan en wil ik dan natuurlijk niet ontbreken. Een ander bijzonder gebeuren had zijn wortels in mijn eigen jongensjaren: de Steven Rooks Classic.

( Lees meer... )

De super commissaris..

Ingevoerd door camiel - 19-mei-2004 09:29

De volle dag van de eerste zeepkist van gisteren had tot slot onze regiomanifestatie in Zeist. Het maakte die dag compleet, met een hoop informatie en motivatie om onze visie op Europa met kracht uit te dragen. Vanavond krijg ik daar opnieuw de kans toe, als gast bij het Elfde Uur van Andries Knevel. Het is duidelijk dat er allerlei verschillende manieren zijn om je boodschap uit te dragen en om de discussie aan te gaan.

( Lees meer... )

Op de zeepkist

Ingevoerd door camiel - 18-mei-2004 12:10

Het loopt gewoon storm in de campagne, nu pas heb ik de tijd om weer even het weblog te actualiseren. Vrijdag hadden we een trainingsbijeenkomst met de EP-kandidaten door het Steenkamp-instituut. Dat is de 'kaderschool’ van het CDA, dus we werden flink ingewerkt op de campagnepunten en op ons werk van straks. Ook goed natuurlijk dat we dat als groep gezamenlijk doen, het leert ons alvast goed op elkaar ingespeeld te raken. Minder vlot ging het later die dag met het spotje dat we zouden opnemen. Het weer werkte nou niet bepaald mee. ( Lees meer... )

Links

Partij:

CDA

Plaats:

Nr. 1

Website:

www.camiel.com

Over Camiel

Afgelopen zomer was ik net twee dagen in Italië met vakantie toen mijn mobieltje ging. Het was partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt met de vraag of ik lijsttrekker voor de Europese verkiezingen wilde worden. Deze vraag overviel me eigenlijk een beetje, want wilde ik wel weg uit Den Haag om in Brussel te gaan werken? Na lang nadenken besloot ik om ‘ja’ te zeggen het verzoek van de partij. Ik vind het een uitdaging om Europa dichter bij de burgers te brengen, veel mensen vinden Europa nu nog een ‘ver van mijn bed-show’. Als ik na 10 juni van dit jaar naar het Europarlement vertrek, betekent dat niet dat ik Nederland verlaat. In Brussel ben ik straks stem en gezicht van Nederland en van mijn kiezers. Daarom blijf ik in ons eigen land actief in contact met u om me in Europa sterk te maken voor wat u beweegt.