Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
   archief december 2005
archief november 2005
archief oktober 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief april 2005
Icoon eigen nieuwsbericht Minister Bot: "EU-Grondwet beschermt ons euthanasie, abortus- en drugsbeleid"

Van onze redactie zondag, 24 april 2005 - “Ook met een Europese Grondwet, behouden wij zeggenschap over thema’s als euthanasie en abortus. Het is een fabeltje dat alle macht overgedragen wordt. Dat geldt ook voor ons softdrugsbeleid. Tegenstanders gebruiken ‘uitbreiding’ als oneigenlijk argument, grote landen krijgen geen dikke vinger in de pap”, zo stelt minister Bot van Buitenlandse Zaken vandaag in Buitenhof.



Geen consensus over opheffing wapenembargo China maandag 18 april 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer heeft in een interview met Handelsblatt gewaarschuwd voor een confrontatie tussen de Verenigde Staten en China. Hij zei dat China een politiek van expansiebeperking moet voeren. "De afhankelijkheid is zo groot, dat er bij confrontatie geen sprake meer zal zijn van een winnaar", aldus Fischer. De uitdaging op het politieke wereldtoneel is er volgens Fischer in gelegen opkomende wereldmachten, zoals China en India, te integreren in het internationale statensysteem. Alleen zo zouden gewapende conflicten kunnen worden voorkomen.
Afgelopen vrijdag vond er in Luxemburg een informeel overleg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken plaats. Op de agenda stond onder meer het 15 jaar geleden ingestelde wapenembargo tegen China. Eind 2004 verklaarden EU-leiders zich nog bereid dit embargo op te heffen. Vrijdag werd echter geen consensus bereikt, aangezien veel landen het mensenrechtenbeleid in China afkeuren. Het uitblijven van een besluit in Luxemburg kwam voor Chinese diplomaten als een tegenslag.
Top-econoom voorspelt Oost-Europese valutacrisis bij Frans nee dinsdag 12 april 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Onderzoeksdirecteur Norbert Walter van de Deutsche Bank heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van een Frans 'nee' tegen de Europese grondwet op 29 mei. Walter zei in de Duitse Financial Times dat er in dat geval een valutacrisis in de nieuwe EU-lidstaten dreigt. "Er worden dan mogelijk speculatieve aanvallen gedaan op de valuta van deze landen. De [voornamelijk Oost-Europese] landen zijn dan genoodzaakt hun rente-tarieven te verhogen, waardoor enorme fluctuaties in wisselkoersen kunnen ontstaan", aldus Walter.
De top-econoom legde uit dat de Franse tegenstand tegen de Europese grondwet deelname van de nieuwe EU-lidstaten aan de euro in gevaar kan brengen: "Met de mislukking van de Europese grondwet, zou het uitbreidingsproces [van de eurozone] ernstig worden gestagneerd."
Walter wees er ten slotte op, dat de EU absoluut geen strategie heeft, voor het geval dat de bevolking de Europese grondwet afwijst. "Dat is een groot probleem. [...] Het is goed denkbaar, dat men voorstelt geen nieuwe lidstaten meer toe te laten tot de eurozone."
In veel Europese landen, waaronder Nederland, Denemarken en Tsjechië, zullen referenda over de Europese grondwet worden gehouden. Veel opiniepeilingen hebben aangetoond, dat een aanzienlijk deel van de kiezers tegen de grondwet is. De stem van Frankrijk (na Duitsland de machtigste lidstaat en al decennia lang voortrekker van Europese integratie) zal echter het meeste gewicht in de schaal leggen. Een Frans nee zal ernstige gevolgen voor alle 25 lidstaten hebben.
Denen bang voor Turkije -- minder steun voor Europese grondwet maandag 11 april 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - De Deense vijandigheid tegen de toetreding van Turkije tot de EU lijkt te groeien. Volgens een Deens onderzoeksbureau heeft 63% zich nu tegen die toetreding gekeerd (19% voor). De kiezers zijn sinds september vorig jaar behoorlijk van gedachten veranderd, want toen was nog slechts 49% tegenstander (31% voor).
Denemarken is om die reden ook steeds minder enthousiast over de Europese grondwet. 30% is van plan 'ja' te stemmen bij het referendum op 27 september - tegen 33% vorige maand nog. De groep tegenstanders (22%) is weliswaar kleiner, maar gezien het grote aantal mensen dat hun stem nog niet heeft bepaald (48%) is een Deens 'ja' zeer onzeker.
De rechtse Deense Volkspartij heeft al aangekondigd beide thema's (Turkije, grondwet) centraal te stellen in de campagne voorafgaand aan het referendum. Tegelijkertijd hebben twaalf eurosceptische partijen, bewegingen en vakbonden in Denemarken hun krachten gebundeld in een centrum-linkse nee-campagne.
Bolkestein verdedigt plannen op Franse televisie: "Mijn naam rijmt niet op Frankenstein" donderdag 7 april 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/EU Politix - Volgens voormalig Eurocommissaris Frits Bolkestein wordt het EU-voorstel voor het liberaliseren van diensten in Frankrijk - met name door de oppositie tegen de Europese grondwet - gebruikt als "vogelverschrikker". Dat zei hij als verantwoordelijke voor het voorstel, dinsdagavond in een uitzending op de Franse publieke omroep. Bolkestein vindt dat hij in geen geval kan worden aangesproken op een mogelijk 'nee' tegen de grondwet in Frankrijk op 29 mei. Angst voor "zijn" voorstel zou immers ten onrechte worden gemengd in de discussie voorafgaand aan het referendum. Hij gaf wel toe dat weerstand tegen de liberalisering van diensten van invloed zou kunnen zijn op de uitkomst van het referendum, maar in principe staan beide zaken los van elkaar.
De voormalig Eurocommissaris heeft zijn bezoek aan Frankrijk en zijn televisie-optreden aangegrepen om uit te leggen wat het omstreden voorstel eigenlijk inhoudt en "om de Fransen uit te leggen dat ik niet de weerwolf ben, waar men zo veel over praat." Tot slot liet hij niet na Frankrijk eraan te herinneren dat het land de vierde exporteur van diensten ter wereld is. De kiezers zouden daarom "alles te winnen" hebben bij het openbreken van de Europese dienstenmarkt.
Nederlands grondwetsreferendum mogelijk afgelast bij Frans nee woensdag 6 april 2005, Nieuws/Europa, EU Observer -De Nederlandse regering onderzoekt de mogelijkheid het referendum over de Europese grondwet op 1 juni aanstaande af te gelasten, als de Fransen drie dagen eerder tegenstemmen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Eerder deze week verschenen weer nieuwe onderzoeken, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Franse kiezers zich tegen de grondwet heeft gekeerd.
De Tweede Kamerleden Dubbelboer (PvdA) en Van der Laan (D66) vinden dat deze beslissing niet aan de regering is. Het referendum moet volgens hen in elk scenario doorgaan. "Zelfs als Frankrijk nee zegt, zal het nuttig zijn [in de nieuwe onderhandelingen] om de mening van de Nederlandse bevolking te weten", aldus Van der Laan.
Barroso: Paus was founding father van herenigd Europa maandag 4 april 2005, Nieuws/Europa, EU Politix - EU-regeringsleiders hebben eer betuigd aan Paus Johannes Paulus II en zijn rol in de "hereniging van Europa". De dood van de paus afgelopen weekend heeft het Europese nieuws gedomineerd en 2 miljoen rouwenden bijeengebracht in het Vaticaan.
De steun van de paus voor de Poolse beweging Solidariteit was doorslaggevend voor het einde van de Sovjet-regimes, in het bijzonder het regime in Polen (thuisland van Johannes Paulus). 15 jaar na het einde van de Koude Oorlog trad een aanzienlijk deel van de post-communistische landen toe tot de Europese Unie. Commissievoorzitter Barroso zei in een verklaring dan ook dat "Johannes Paulus zal worden herinnerd als iemand die een belangrijke rol heeft gespeeld in de hereniging van Europa en in het aanwakkeren van ideeën van vrijheid en democratie op ons continent. De Europeanen zullen zijn strijd voor vrijheid en menselijke waardigheid nooit vergeten." Ook EU-voorzitter Juncker liet zich in dergelijke bewoordingen uit: "Het EU-voorzitterschap buigt voor hem, die heeft bijgedragen aan de hereniging van Oost en West op het Europese continent."
Er zijn nog geen namen van mogelijke opvolgers van Paus Johannes Paulus bekend. 117 kardinalen beginnen zich nu te beraden op een nieuwe leider van 1,1 miljard Rooms-Katholieken wereldwijd.

José Durão Barroso. Foto: Un.org
Icoon eigen nieuwsbericht Media-overzicht: steeds minder steun voor Europese grondwet

Van onze redactie dinsdag, 19 april 2005 - De steun voor de Europese grondwet neemt in verschillende Europese landen af. Begin maart bleek reeds dat een "ja" voor de grondwet in Frankrijk bepaald geen vanzelfsprekendheid zou gaan worden. Begin april bleek ook een Deens "ja" zeer onzeker. In Nederland is nog steeds een meerderheid voor de Europese grondwet, maar deze meerderheid kalft steeds verder af.