Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief juli 2004
archief juni 2004
archief mei 2004
archief april 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Nieuwsarchief mei 2004

Zaterdag 1 mei breidt de Europese Unie flink uit. In één klap krijgen we er 75 miljoen Ooster- en Zuiderburen bij. Wie zijn deze "nieuwe Europeanen"? En hoe zien hun landen eruit? Politiek-digitaal geeft antwoorden in het Dossier Uitbreiding en links voor details en landeninformatie.

162 Europarlementariërs erbij donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EurActiv, 3 mei 2004 - Vandaag wordt in Straatsburg het Europees Parlement van de uitgebreide Unie officieel geopend. De Europarlementariërs uit de tien nieuwe lidstaten, die al een jaar lang waarnemers in het Parlement zijn geweest, krijgen voor het eerst volledig stemrecht. Bij de Europese Verkiezingen van 10 tot 13 juni wordt echter alweer een nieuw Europees Parlement gekozen, bestaande uit 732 leden.
Commissie: Esten, Litouwers, Slovenen en Cyprioten betalen in 2007 met euro donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EU Politix, 4 mei 2004 - Volgens de Europese Commissie kunnen Estland, Litouwen, Slovenië en Cyprus al eind dit jaar beginnen met de voorbereidingen voor de invoering van de euro in 2007. In de tussenliggende periode moeten zij onder meer hun staatsschuld en inflatie onder controle krijgen. De drie grootste toetreders hebben vertraging opgelopen met de invoering van de euro, als gevolg van begrotingstekorten boven de drie procent. Polen, Tsjechië en Hongarije zullen hun nationale munt derhalve niet eerder dan in 2008 inruilen voor de euro.
12 van 26 Zwitserse kantons vóór EU-lidmaatschap donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, Swiss Info, 5 mei 2004 - Hans Martin Tschudi, parlementslid in Basel, zegt dat bijna de helft van de Zwitserse kantons "geen alternatief" voor EU-lidmaatschap ziet. In juni 2002 werd in Zwitserland een pakket bilaterale akkoorden met de EU van kracht. Nu wordt onderhandeld over een tweede pakket van tien bilaterale overeenkomsten, waaronder het Schengen Verdrag (open grenzen). Christen-democratisch parlementslid Georg Hess beschouwt de groeiende steun voor EU-lidmaatschap als een signaal om te stoppen met bilaterale overeenkomsten. Deze zouden nergens toe leiden. De kantons hebben de federale regering van Zwitserland opgeroepen de optie van toetreding tot de Europese Unie serieus te onderzoeken.
Voormalig VN-wapeninspecteur:
"Europa is broedplaats voor terrorisme"
donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, The Guardian, 5 mei 2004 - Rolf Ekeus, voormalig hoofd van de VN-wapeninspectie in Irak, heeft gewaarschuwd dat Europa het eerste doelwit van nucleair terrorisme dreigt te worden. Extremisten zouden zich hier namelijk met gemak kunnen schuilhouden in de moslimgemeenschappen en terroristen recruteren. Bovendien kan nucleair materiaal uit Rusland makkelijker naar Europa dan naar de VS worden gesmokkeld, aldus Ekeus. De risico's moeten volgens de veiligheidsdeskundigen, die dinsdag bijeenkwamen, dan ook niet worden onderschat. Voormalig Amerikaans senator Sam Nunn: "We zitten in een race tussen coöperatie en catastrofe."
Bolkestein weg uit Brussel donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, Regering.nl, 7 mei 2004 - De Nederlands Eurocommissaris Frits Bolkestein ziet af van een nieuwe termijn in de Europese Commissie. Dat heeft hij deze week aan premier Balkenende laten weten. Balkenende betreurt het vertrek van Bolkestein. Wat zijn kabinet betreft had de liberale commissaris zeker door kunnen gaan. Nu gaat het kabinet op zoek naar een opvolger, die in november 2004 met de nieuwe Commissie moet aantreden. In het NRC Handelsblad verklaarde Bolkestein (71) dat hij al veel eerder heeft besloten geen tweede ambtstermijn te ambiëren, maar: "Je moet nooit spreken over weggaan tot het zover is."

Frits Bolkestein, als lid van de Europese Commissie verantwoordelijk voor de Interne Markt, Belastingen en de Douane Unie. Hij begon zijn carrière bij Shell en was daarna afwisselend Tweede Kamerlid en minister voor de VVD. In de jaren '90 was hij als fractievoorzitter spraakmakend.

Foto: Europese Commissie

Nederlandse Europarlementariërs plichtsgetrouw donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EU Observer, 11 mei 2004 - Na de Luxemburgers (85,2%) zijn de Nederlanders (84,9%) het vaakst aanwezig bij stemmingen in het Europees Parlement. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit Duisburg-Essen, waarin 4.437 stemmingen in de periode 1999-2003 zijn geanalyseerd. Opvallend is dat Italianen veruit het laagst scoren (56,2%), terwijl zij de best betaalde parlementsleden zijn, met een salaris van bijna €11.000 per maand. Meest plichtsgetrouwe politieke partij in het parlement is de Partij van Europese Sociaal-democraten (PES). De PvdA maakt hier deel van uit.
Frankrijk dwarsligger bij Europese landbouwhervormingen donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, The Guardian, 11 mei 2004 - Afgelopen nacht heeft Frankrijk geprotesteerd tegen het aanbod van de Europese Unie om bijna €3 miljard aan landbouw-exportsubsidies te schrappen. Het voorstel is een poging van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland om wereldhandelsbesprekingen weer op gang te brengen. Frankrijk, grootste ontvanger van de omstreden landbouwsubsidies, staat in zijn kritiek echter alleen. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid kost de EU jaarlijks €48 miljard, bijna de helft van de totale begroting. Phil Bloomer van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam: "Wij kijken uit naar een definitieve datum waarop de exportsubsidies worden afgeschaft. Dat zou een aanmoediging zijn voor vastgelopen WTO-onderhandelingen en een grote stap naar eerlijke handel voor de armen."

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie:
In 1958 ingesteld ter compensatie van het minder geïndustrialiseerde Frankrijk, nu grootste kostenpost en belemmering van eerlijke handel.

Foto: Europese Commissie

Econoom Friedman: "Ineenstorting Euro-zone zeer waarschijnlijk" zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Europa, EU Observer/Brussel, 17 mei 2004 - Invloedrijk Amerikaans econoom en Nobelprijs-winnaar Milton Friedman is overtuigd van een "grote waarschijnlijkheid" dat de uit twaalf EU-landen bestaande Eurozone "in de komende paar jaar" kan instorten. Hij zei dat de verschillen tussen landen zich opstapelen. Een economische unie tussen landen met substantieel verschillende economieën, talen en culturen is moeilijk te handhaven. Friedman sluit een terugkeer naar de gulden, mark en frank zeker niet uit. Ook is hij zeer sceptisch over verwezenlijking van de in Lissabon gestelde ambitieuze economische doelen voor de EU. "Ik denk niet dat de EU de VS in 2010 zal inhalen. Bovendien zal de rest van de wereld niet stilstaan. India en China ook niet. Het is bijna zeker dat China zowel de EU als de VS voorbij zal streven. Maar dat duurt nog wel een lange tijd."

Friedmans advies aan de Europese Unie?
"Daar is geen twijfel over mogelijk: regels elimineren en afstand doen van het hoge uitgavenniveau. De Europese economie is daarmee overbelast."

Foto: Ideachannel.com

Meerderheid Noren vˇˇr toetreding tot EU donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, Reuters, 19 mei 2004 - In een Noorse opiniepeiling zei 51% "ja" op de vraag of Noorwegen tot de EU moet toetreden. 36% was tegen, de rest weet het niet. De Noren stemden in referenda tweemaal tegen toetreding: in 1972 en 1994. Mogelijk wordt er eind 2005 weer een referendum gehouden. Thore Olaussen van onderzoeksbureau Opinion verklaart de groeiende steun voor toetreding door de recente uitbreiding van de EU, waardoor Noorwegen nog geïsoleerder is komen te liggen. "Maar dit positieve effect is klein en kan makkelijk worden gekeerd, als in de komende jaren problemen ontstaan in een EU van 25 landen."
Premier Belka (Polen): "In het donkere communistische tijdperk was het heel prettig leven." donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, The Guardian, 24 mei 2004 - Marek Belka is drie weken geleden verkozen tot premier van Polen, nadat de aanhang van zijn voorganger was geslonken tot 8%. Belka beschouwt de afgelopen vijftien jaren als "de meest succesvolle in de hele Poolse geschiedenis". De Poolse economie groeit snel en zal naar verwachting nog sneller groeien nu Polen lid is van de Europese Unie. Toch is het volk pessimistisch. De kiezers willen volgens Belka "op een normale, saaie manier leven". Ze zijn de veranderingen, die ze sinds 1989 hebben moeten ondergaan, zat. Belka: "Toen ik jong was [onder het communisme], vierde ik feest en maakte ik plezier." Je hoefde niet hard te studeren. "Niet zoals mijn zoon. Hij is 21 en heeft elke week tentamens." Volgens Belka is optimisme vanzelfsprekend voor eenieder die rondkijkt in het herbouwde, bruisende Warschau. Maar anderzijds is de EU op weg naar 30, 40 leden. Belka vraagt zich af of de Polen, "die belasting betalen als vrijheidsberoving zien", zich dat wel realiseren.
Poetin belooft 'Kyoto' te ratificeren -- Diplomatieke zege EU donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EurActiv, 24 mei 2004 - Tijdens de recent gehouden Rusland-EU top heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd dat zijn land het Kyoto protocol zal ratificeren. Het Kyoto protocol, dat klimaatverandering moet tegengaan, kan alleen in werking treden als tenminste 55 ontwikkelde landen, verantwoordelijk voor 55% van de uitstoot van broeikasgassen, zich hieraan committeren. Toen de Verenigde Staten ('s werelds grootste vervuiler) in 2001 afstand deed van het Kyoto protocol, heeft de Europese Unie veel lobby-pogingen ondernomen om 'Kyoto' te redden met Ruslands handtekening. Rusland is beducht voor de uit ratificatie voortvloeiende strenge milieuwetgeving, die de op olie en gas gebaseerde economie ernstig kan schaden. Andrei Illarionov, Poetins belangrijkste economisch adviseur, heeft ratificatie dan ook sterk afgeraden. Hij stelt Kyoto gelijk aan een "mondiaal Auschwitz". In ruil voor ratificatie heeft de EU toezeggingen gedaan, waardoor Rusland op termijn kan toetreden tot de World Trade Organization (WTO).

Het Kyoto protocol is in 1997 goedgekeurd door de Verenigde Naties klimaattop in Japan. De uitstoot van gas en andere stoffen moet in 2010 met 5% zijn verminderd ten opzichte van 1990, om de opwarming van de aarde af te remmen.

Foto: Notat

Amnesty signaleert zorgwekkende vormen van machtsmisbruik in 21 EU-landen donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, Amnesty International, 26 mei 2004 - Uit het vandaag verschenen jaarboek van Amnesty International - over de wereldwijde mensenrechtensituatie in 2003 - blijkt de Europese Unie er slecht voor te staan. "In heel Europa zijn zorgwekkende patronen van machtsmisbruik door wetshandhavers geconstateerd, zoals mishandeling, marteling, excessief gebruik van geweld en buitengerechtelijke executies. In de meeste EU-landen gaat het om gevallen van politiegeweld en schendingen van het recht op asiel." Amnesty wijdt de verslechterende mensenrechtensituatie in Europa vooral aan nieuwe Ĺanti-terrorisme-wetgeving'. Daardoor is het in Frankrijk bijvoorbeeld mogelijk geworden gevangenen vanaf 16 jaar tot 96 uur in 'speciale detentie' te houden, zonder toegang tot een advocaat. Het Verenigd Koninkrijk wordt genoemd als bijzonder slecht voorbeeld.

Politiegeweld tijdens de G8-bijeenkomst in Genua, juli 2001.

Foto: AP

Gijs de Vries doet eerste voorstellen tegen terrorisme in EU donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EU Observer, 28 mei 2004 - Anti-terrorisme co÷rdinator van de Europese Unie Gijs de Vries is voor het eerste sinds hij twee maanden geleden aantrad met concrete voorstellen gekomen om de samenwerking tussen lidstaten te verbeteren. De Vries vindt het "absoluut noodzakelijk" dat de verschillende EU-commissies en -werkgroepen voor terrorismebestrijding beter worden geco÷rdineerd. Dat schrijft hij in een vertrouwelijk rapport dat naar de lidstaten is verstuurd, meldt Belgisch persbureau Belga. "De huidige structuren zijn gebaseerd op de kunstmatige pijlerstructuur. In Brussel ontbreekt een instantie die de activiteiten van de verschillende commissies co÷rdineert", aldus De Vries.

Anti-terror tsar Gijs de Vries:
"Er is geen tijd om binnen de huidige structuur een oplossing te vinden. Daarom is een nieuw orgaan voor terrorisme- bestrijding noodzakelijk."

Foto: AP

Nederlandse regering legt accenten voor EU-voorzitterschap tweede helft 2004 zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Europa, 28 mei 2004 - Tijdens het komend voorzitterschap van de Europese Unie zal Nederland zich richten op de uitbreiding van de EU, duurzame versterking van de Europese economie, veiligheid, een goede Europese meerjarenbegroting en een "slagvaardigere rol" van de EU in de wereld. Dat schrijven minister Bot en staatssecretaris Nicolaï (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot:
"Toetredingsonderhandelingen met Roemenië en Bulgarije voortzetten, in december beslissen over onderhandelingen met Turkije."

Foto: Trouw.nl