Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief juli 2004
archief juni 2004
archief mei 2004
archief april 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Nieuwsarchief juli 2004
Nederlands voorzitterschap in het teken van toetreding Turkije donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EU Politix/EurActiv/The Guardian, 1 juli 2004 - Nederland heeft als kersvers EU-voorzitter benadrukt dat Turkije op dezelfde manier moet worden behandeld als elk ander land dat lid wil worden van de EU. Premier Balkenende vindt dat het islamitische karakter van Turkije geen reden mag zijn om lidmaatschap te weigeren. De oppositie tegen toetreding van Turkije bestaat voornamelijk uit rechtse partijen en christen-democraten in Frankrijk en Duitsland, die principiële bezwaren hebben. Tientallen miljoenen Turkse moslims zouden Europa voorgoed veranderen. Franse en Duitse diplomaten betwijfelen dat Ankara de mensenrechten en de scheiding tussen kerk en staat langdurig zal waarborgen. Bovendien zou Turkije te groot zijn. Door een aanhoudend geboorte-overschot heeft Turkije in 2014 mogelijk een grotere bevolkingsomvang dan Duitsland (nu nog met 82 miljoen de grootste van alle lidstaten). Abdullah Gul, Turks minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwde Brussel tegen het nemen van een subjectieve beslissing, op basis van een rapport dat in oktober zal verschijnen. Over eventuele gevolgen voor kleine lidstaten, zei hij: "Algemeen wordt aangenomen dat het aandeel van andere landen in de koek kleiner wordt als Turkije lid wordt van de EU. Dat zal echter absoluut niet gebeuren. Turkije zal de koek groter maken." Nederland zal als voorzitter verder met voorstellen komen om de netto-bijdragen van lidstaten aan de EU te reguleren. De bestaande grote onderlinge verschillen tussen rijke lidstaten zullen worden gematigd en de door Margaret "I want my money back" Thatcher bedongen terugbetaling aan het Verenigd Koninkrijk komt ter discussie te staan.

Jan Peter Balkenende: "Turkije is een groot land met een afwijkend cultureel erfgoed, maar dat is precies wat waarde opbrengt."

Foto: ANP

Premier Luxemburg mogelijk Mister Euro donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EurActiv/EU Observer, 5 juli 2004 - Vandaag bespreken de ministers van Financiën van de 12 Eurolanden de instelling van een eigen president, een Mister Euro, om het economische blok meer gewicht te geven in internationale fora en als tegenwicht van de Europese Centrale Bank. Mister Euro zal worden benoemd voor twee en een half jaar. De voornaamste kandidaat is de Luxemburgse premier Juncker, maar volgens de officiële lezing van EU-voorzitter Nederland zal er vandaag bij de Ecofin-vergadering geen specifieke kandidaat worden genomineerd.

Christen-democraat en jurist Jean-Claude Juncker (49) is premier van Luxemburg.

Foto: Gouvernement.lu

EU-Actieplan voor 'nabuurschap' met Oekraïne donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, 8 juli 2004 - Tijdens de EU-Oekraïne top hebben delegatieleiders Balkenende, Solana, Prodi en Koetsjma gesproken over het 'European Neighbourhood Policy Action Plan', dat in november moet worden geïmplementeerd. Volgens voorzitter van de Europese Commissie Prodi houdt de nabuurschaps- relatie een zeer sterk samenwerkings- verband in. "We gaan eigenlijk alles delen, behalve de Europese instellingen", aldus de Prodi tijdens zijn laatste top als Commissievoorzitter. Oekraïens president Koetsjma is zeer positief over samenwerking met de EU, maar aan EU-lidmaatschap zou de voormalige tweede Sovjetrepubliek nog niet toe zijn. "Als ons vandaag toetreding wordt aangeboden, zou ik weigeren. We zijn simpelweg nog niet concurrentiekrachtig genoeg. Eerst moeten we onze industrie verder ontwikkelen en andere zaken op orde brengen." De regeringsleiders spraken ook uitvoerig over eerlijke verkiezingen en vrije pers. Hoewel Koetsjma bleef volhouden dat de laatste paar verkiezingen in zijn land zonder incidenten zijn verlopen, zegden Prodi en Balkenende toe extra waarnemers te sturen naar de Oekraïense presidentsverkiezingen eind oktober. Koetsjma was openhartig over de wankele economische situatie waarin zijn land zich bevindt. Toch zei hij ten slotte dat er de afgelopen 10 jaar goede resultaten zijn geboekt. "In 1994 droegen alle mensen grijze jassen. Het land stond aan het rand van de afgrond. Nu kan niemand zeggen dat de Oekraïne niet bestaat."

Premier Balkenende ontvangt de Oekraïense president Koetsjma op het Binnenhof voor de EU-Oekraïne top.

Foto: Politiek-digitaal.nl