Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief juli 2004
archief juni 2004
archief mei 2004
archief april 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Nieuwsarchief april 2004
Cyprus blijft verdeeld in EU donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, BBC News, 25 april 2004 - Met een grote meerderderheid hebben de Grieks-Cyprioten gisteren het VN-vredesplan voor hereniging verworpen. Wel stemde 65% van de Turks-Cyprioten in met het plan, maar voor hereniging was een "ja" van beiden zijden nodig. VN secretaris-generaal Kofi Annan zei dat het eiland bij de toetreding van het Griekse deel tot de EU 1 mei "verdeeld en gemilitariseerd" zal blijven. Volgens de Europese Commissie is een "unieke kans voor het oplossen van de slepende Cypriotische kwestie" gemist.
President: Tsjechië zal ophouden te bestaan in EU donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EurActiv, 23 april 2004 - De als eurosceptisch bekendstaande Tsjechische President Vaclav Klaus omschrijft de aanstaande toetreding van zijn land tot de Europese Unie als onderdeel van een "te haastig eenwordingsproces". Gisteren schreef hij in het dagblad Mlada Fronta Dnes: "Binnen een paar dagen zal onze staat ophouden te bestaan als een onafhankelijke en soevereine entiteit." Klaus vindt dat er alles aan moet worden gedaan om te voorkomen dat het unieke en "meer dan duizendjarige" bestaan van Tsjechië afbrokkelt en verloren gaat.
Mogelijk Grondwetsreferendum op Europese schaal donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, Deutsche Welle, 23 april 2004 - De Duitse minister van Financiën Hans Eichel sluit een referendum over de Europese grondwet op Europese schaal niet uit. Eerder verklaarde kanselier Schröder dat het geen verschil maakt of de grondwet in de nationale parlementen of bij referendum wordt bekrachtigd. De Britse premier Blair heeft afgelopen dinsdag met zijn aankondiging van een grondwetsreferendum op eigen bodem echter een Europees debat geopend.
Enorme inkomensverschillen Europarlementariërs donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, The EU Observer, 22 april 2004 - Volgens het Franse dagblad Le Monde verdient een Italiaanse Europarlementariër na 1 mei veertien keer zoveel als zijn Hongaarse collega. Een voorstel van het parlement om de salarissen gelijk te trekken (tot iets meer dan €9.000 per maand) werd onder leiding van Duitsland tegengehouden. Toch mogen de parlementariërs uit Hongarije, Slowakije en Letland, met een salaris onder de €1.000, zich gelukkig prijzen. Door het aanwezigheidsregister te tekenen komen zij dagelijks in aanmerking voor €262 en bovendien worden maandelijks telefoon- "en andere administratieve kosten" vergoed tot €3.620.
Hongarije tegen vrij verkeer van arbeid donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, Radio Free Europe/AP, 22 april 2004 - Gisteren maakte woordvoerder Zoltan Gal bekend dat de Hongaarse regering overweegt maatregelen te nemen tegen EU-landen die Hongaarse werknemers weigeren toe te laten. Werknemers uit deze landen (waaronder Nederland) kunnen na 1 mei alleen in Hongarije werken na aanvraag van een werkvergunning. Werknemers uit de tien (voornamelijk Midden-Europese) toetredende landen zijn echter zonder meer welkom. "Totdat blijkt dat hun aantal de werkgelegenheid voor Hongaren bedreigt", aldus Gal.
Tegen gegevensoverdracht aan VS: EP naar Hof van Justitie donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, Straatsburg, 21 april 2004 - Met een kleine meerderheid (276 tegen 260) heeft het Europees Parlement ingestemd met een gang naar het Hof van Justitie. Het EP vindt dat de door de Europese Commissie onderhandelde overeenkomst tussen Europa en de Verenigde Staten inzake overdracht van passagiersgegevens door luchtvaartmaatschappijen (in het kader van "veiligheid") veel te ver gaat. Het Hof zal om advies worden gevraagd over de verenigbaarheid van de overeenkomst met de Europese regels omtrent gegevensbescherming. Overigens werd het voorstel van D66-Europarlementariër Johanna Boogerd, om de overeenkomst te verwerpen, van tafel geveegd. Het EP wil eerst het advies van het Hof afwachten.
Commissaris Verheugen "bedrogen" door Grieks-Cyprus donderdag 15 april 2004, The EU Observer, 21 april 2004 - Eurocommissaris voor de Uitbreiding Verheugen voelt zich persoonlijk bedrogen door de Grieks-Cypriotische regering. President van het Griekse deel van het eiland Tassos Papadopoulos heeft zich namelijk uitgesproken tegen het VN-vredesplan voor de hereniging van Cyprus, terwijl eerder was afgesproken "alles in het werk te stellen om een oplossing te bereiken". De uitspraak van Papadopoulos zou mogelijk een nipte meerderheid van de Grieks-Cyprioten ertoe verlokken tegen het vredesplan te stemmen op het referendum van 24 april. In dat geval wordt Cyprus (voorlopig) niet herenigd en blijft het Turkse deel na 1 mei buiten de EU.
Cyprus weert Eurocommissaris van beeldbuis dinsdag 20 april 2004, EurActiv, 20 april 2004 - Grieks-Cypriotische televisiezenders hebben geweigerd een interview met Eurocommissaris voor de Uitbreiding Verheugen uit te zenden. Aangenomen wordt dat zij hebben willen voorkomen dat Verheugen invloed heeft op de uitslag van het referendum over het VN-vredsplan voor de hereniging van Cyprus, dat 24 april wordt gehouden. Ongeacht de uitslag zal Grieks-Cyprus 1 mei toetreden tot de EU. Het Turkse deel kan alleen toetreden als kiezers aan beide zijden van het verdeelde eiland in meerderheid instemmen met het VN-vredesplan.
Icoon eigen nieuwsbericht EuroparlementariŽr verwacht Ä10 miljard te besparen

Van onze redactie dinsdag, 20 april 2004 - CDA-EuroparlementariŽr Bert Doorn kon vandaag in Straatsburg rekenen op een overweldigende meerderheid (511 tegen 1) voor zijn verslag van de ontwerpresolutie "over toezicht van de impact van regelgeving".Zalm laat schatkist niet bij meerderheid beroven donderdag 15 april 2004, ANP, 20 april 2004 - Nederland zal bij de onderhandelingen over een Europese grondwet vasthouden aan het recht van lidstaten om meerjarenbegrotingen van de EU te vetoŽn. Minister van FinanciŽn Gerrit Zalm: "Anders komt er geen grondwet. Op dit punt gaan wij niet door de bocht." Nederland is overigens het enige land binnen de EU dat zich zo hard maakt voor handhaving van het vetorecht.
EU-lidmaatschap KroatiŽ stap dichterbij donderdag 15 april 2004, Straatsburg, 20 april 2004 - Commissaris van Buitenlandse Zaken Chris Patten heeft bekendgemaakt dat de Europese Commissie wil beginnen met toelatingsonderhandelingen met KroatiŽ. Het "eerste land in de West-Balkan" had ruim een jaar geleden een verzoek daartoe ingediend. Volgens Patten heeft KroatiŽ recent veel vooruitgang geboekt, ook op het struikelblok van samenwerking met het JoegoslaviŽ-tribunaal. Dat KroatiŽ de van oorlogsmisdaden beschuldigde ex-generaal Ante Gotovina nog steeds niet voor de rechter heeft gebracht, was het belangrijkste kritiekpunt in Pattens speech. Er werd geen streefdatum voor toetreding genoemd.
Polen gaan met euro's betalen maandag 19 april 2004, The EU Observer, 19 april 2004 - Na de toetreding van Polen tot de EU 1 mei, kunnen betalingen in winkels en instellingen in euro's worden gedaan. De zloty blijft voorlopig de nationale munteenheid, maar de Poolse regering doet er alles aan de euro zo snel mogelijk in te voeren. Om aan de criteria te voldoen, moet zij echter eerst het huidige begrotingstekort van 6% zien te halveren. Overigens kan per 1 mei ook in andere munteenheden, zoals de pond en de dollar, worden betaald. Van verplichting aan de zijde van winkelier of klant is echter geen sprake.
Icoon eigen nieuwsbericht God in de grondwet

Van onze redactie vrijdag, 16 april 2004 - Minder dan twee maanden voor de Europese verkiezingen zijn twee prominenten van de grootste partijen aanwezig, maar het aantal belangstellenden oversteeg de twintig niet. Max van den Berg (PvdA) is tegen en Maria Martens, tweede op de CDA-lijst, is voor. Toch wilde niemand de allochtone bevolking voor het hoofd stoten. Daarom zouden eigenlijk alle stromingen een plaats in de preambule moeten krijgen, inclusief humanisme en islam. ďEn Wodan,Ē aldus Van den Berg.Europa verwelkomt tien nieuwe commissarissen donderdag 15 april 2004, Nieuws, 16 april 2004 - Vanaf 1 mei maken zeven nieuwe mannen en drie nieuwe vrouwen deel uit van de Europese Commissie. In leeftijd verschillen ze van 38 tot 62 jaar, in woonplaats van Malta en Cyprus tot Estland. Op 5 mei zal het Europees Parlement een formele stemming houden over de toetreding van de beoogde commissarissen. Vervolgens worden ze officieel aangesteld door de Raad, in overeenstemming met de voorzitter van de Commissie. Tot 1 november telt de Commissie 30 leden, daarna wordt het aantal teruggebracht tot 25. De hoorzittingen met de nieuwe commissarissen zijn inmiddels achter de rug. Opvallend is dat een enkele commissaris ook is gevraagd naar zijn communistische achtergrond. ďWanneer hebt u het licht zien schijnen?Ē werd toekomstig Toegevoegd Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming Pavel Telicka (TsjechiŽ) gevraagd.
"Groot-Brittannië uit EU na nee tegen Europese grondwet" donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, The Observer, 25 april 2004 - Volgens de Britse Eurocommissaris Chris Patten wordt de positie van de Britse regering "onhoudbaar" als de bevolking de Europese grondwet verwerpt in het aanstaande referendum. Groot-Brittannië heeft dan geen andere keus dan zich terugtrekken uit de Europese Unie. Patten is fel tegenstander van referenda ("instrumenten van Hitler en Mussolini"), maar desondanks zal hij als "Euro-optimist" een pro-Europese campagne starten.
EU-ministers: onderhandelingen grondwet snel hervatten donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, Radio Free Europe/AFP, 27 april 2004 - Gisteren zijn de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg overeengekomen om de formele onderhandelingen over de Europese grondwet midden mei te hervatten. Volgens een anonieme Ierse diplomaat willen de ministers midden juni overeenstemming hebben bereikt over het inhoudelijke document.
Polen en Frankrijk naar grondwetsreferendum donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, The EU Observer, 28 april 2004 - De Poolse president Kwasniewski heeft in een interview met The Financial Times gezegd dat Polen mogelijk een referendum over de Europese Grondwet zal houden. Kwasniewski: "In mijn ogen kunnen we vertrouwen op de publieke opinie, die sterk pro-Europees is." De Franse premier Raffarin heeft zich ook al uitgesproken voor een volksraadpleging, net als de linkse partijen in Frankrijk, die vinden dat de ontwerp-grondwet te liberaal is. President Chirac beraadt zich nog op het grondwetsreferendum.
Tsjechië: "West-Europa is ons iets verschuldigd." donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, Radio Free Europe/CTK/DPA, 28 april 2004 - De Tsjechische minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Zdenek Skromach heeft gezegd dat West-Europa haar schuld aan Oost-Europa moet aflossen. Als Tsjechië over een aantal dagen tot de EU toetreedt, is de tijd gekomen "om de kloof te dichten en terug te geven wat Europa ons verschuldigd is". Volgens Skromach hebben de West-Europeanen veel welvaart te danken aan het feit dat hen het communisme bespaard is gebleven. Skromach reageerde met zijn uitspraak op de terughoudendheid van de Duitse kanselier Schröder om geld beschikbaar te stellen voor verhoging van het ontwikkelingspeil van Oost-Europa.