Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief juli 2004
archief juni 2004
archief mei 2004
archief april 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief juni 2004
Bot verwijst naar Zwitserse filosoof Rousseau: "Introduceer sociaal contract in Europa" zaterdag 1 januari 2000, Nieuws/Europa, 2 juni 2004, Regering.nl - Volgens minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot voelen maar weinig burgers zich vertegenwoordigd in Brussel. Daardoor dreigt het sociaal contract, een idee van filosoof Jean-Jacques Rousseau, een te eenzijdig karakter te krijgen. Bot uitte in Berlijn zijn bezorgdheid over het afnemende enthousiasme voor het Europese ideaal, vooral onder burgers in de oude lidstaten.
Bush begint Europese tour in Italië -- diplomatieke test voor VN-resolutie Irak donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EU Observer, 4 juni 2004 - De Amerikaanse president George W. Bush is aangekomen in Rome, waar hij premier Berlusconi en paus Johannes Paulus II zal ontmoeten. Tevens markeert zijn bezoek de bevrijding van de Italiaanse hoofdstad van de nazi-overheersing, zestig jaar geleden. Er zouden tienduizenden extra agenten zijn ingezet, om  angekondigde protesten onder controle te houden. Bush heeft in Parijs, zijn volgende Europese bestemming, een ontmoeting met de Franse president Jacques Chirac. Beiden zullen vervolgens afreizen naar Normandië, om D-Day (6 juni 1944) te herdenken. Daarbij zullen ook de leiders van Duitsland, Rusland en het Verenigd Koninkrijk aanwezig zijn. Deze bijeenkomst wordt beschouwd als een belangrijke diplomatieke test voor Bush. Hij wil steun verwerven voor een VN-resolutie waarin machtsoverdracht aan de Irakezen is geregeld.
Bulgarije sluit toelatingsonderhandelingen EU donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EU Politix, 15 juni 2004 - De onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van Bulgarije zijn "tijdelijk gesloten". Het Zuid-Europese land kan hierdoor in 2007 toetreden tot de Europese Unie. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken, die in Luxemburg bijeenkwamen, waren tevreden over de acceptatie van Europese regelgeving door Sofia. De Europese Commissie zal in het najaar een definitief rapport opstellen, dat Bulgarije toestaat nog vóór de nationale verkiezingen van juni 2005 het toetredingsverdrag te tekenen. Iers minister van Buitenlandse Zaken Cowen zei gisteravond deze doorbraak als een succes van het Iers EU-voorzitterschap te beschouwen. Ook Bulgaars Europa- minister en -onderhandelaar Meglena Kuneva is zeer verheugd. "Bulgarije heeft de onderhandelingen op het optimale tijdstip afgerond, op de beste manier." Volgens de Bulgaarse pers heeft de EU Sofia €240 miljoen toegezegd, bovenop het eerder afgesproken pakket van €4,3 miljard.

Bulgarije ligt in de onderhandelingen voor op Roemenië en treedt mogelijk al binnen drie jaar toe tot de Europese Unie.

Afbeelding: Massachusetts Institute of Technology

Blair zeer kritisch over Europese grondwet donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, The Guardian/EurActiv/EU Politix, 16 juni 2004 - De Britse premier Tony Blair zal donderdag bij de onderhandelingen over de Europese grondwet niets accepteren dat ten koste gaat van de Britse autonomie op het gebied van arbeidsrecht. Dat zei hij gisteren in zijn maandelijkse persconferentie, waarin hij tevens reageerde op de uitslag van de Europese verkiezingen. De UK Independence Party werd met 2,7 miljoen stemmen de derde Britse partij in Europa. Blair zei dat geen enkele politicus het zich kan veroorloven doof te zijn voor de stem van de kiezer. Hij beweerde zelf wel te hebben geluisterd, omdat hij nog voor de verkiezingen een grondwetsreferendum heeft toegezegd. Overigens vindt hij een grondwet voor een Unie van 25 landen an sich een goed idee, maar de reikwijdte moet beperkt blijven tot de "fundamentele onderwerpen" veiligheid en economische groei. Zo vreest Blair het recht om te staken, dat in de concept-grondwet is vastgelegd. Hij neemt nu maatregelen om de (meer restrictieve) Britse wet op industriële verhoudingen te beschermen. Ten slotte is er nog steeds verdeeldheid over de stemverhoudingen in de Raad van Ministers. Blair heeft echter goede hoop dat hierover bij deze week overeenstemming wordt bereikt.
Akkoord over Europese grondwet morgen verwacht donderdag 15 april 2004, Nieuw/Europa, EU Politix, 17 juni 2004 - Op de vanmiddag geopende EU-top in Brussel wordt mogelijk morgen al een akkoord over de Europese grondwet bereikt. Eerder gevoerde onderhandelingen in december liepen op niets uit, maar o.a. de Deense premier Rasmussen, de voorzitter van het Europarlement Cox, de Poolse premier Belka en de Franse premier Raffarin tonen zich nu zeer optimistisch. Op de agenda staan de stemverhoudingen binnnen de EU, de grootte van de Europese Commissie en het minimum aantal zetels in het parlement.
EU-top Brussel: Kroatië kan toetreden -- Geen overeenstemming over voorzitter Europese Commissie donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EU Observer, 18 juni 2004 - Vandaag krijgt Kroatië groen licht voor toelatingsonderhandelingen met de EU. Volgens een gisteren aangenomen concept-rapport beginnen de onderhandelingen begin 2005. Kroatië heeft voldaan aan de politieke voorwaarden om lid te worden van het Europese blok, lieten de EU-regeringsleiders in een gezamenlijke verklaring weten. Toch zijn er nog obstakels op de weg naar lidmaatschap, waaronder rechten van minderheden, terugkeer van vluchtelingen en samenwerking met het Joegaslavië-tribunaal (International Criminal Tribunal) in Den Haag. Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben het onvermogen van Kroatië om de van oorlogsmisdaden beschuldigde ex-generaal Ante Gotovina voor de rechter te brengen sterk bekritiseerd. De EU-regeringsleiders zetten in hun concept-rapport Zagreb onder druk om Gotovina op te sporen en uit te leveren en volledig samen te werken met het Haagse tribunaal.
Vanmorgen werden de besprekingen in Brussel afgebroken, omdat geen overeenstemming kon worden bereikt over de opvolging van de huidige Commissie- voorzitter Romano Prodi. Iers premier en voorzitter Bertie Ahern: "Ik heb acht of negen namen, maar geen enkele kan rekenen op een gekwalificeerde meerderheid van stemmen." Als het vandaag niet lukt om een één kandidaat naar voren te schuiven, wordt mogelijk een extra topoverleg hierover ingelast. Vóór 20 juli, want dan vergadert het Europees Parlement over de kandidaat-voorzitter.

Ex-generaal Ante Gotovina is de derde most wanted man van het Haagse Joegoslavië-tribunaal. De Amerikaanse regering heeft zelfs $5.000.000 uitgeloofd voor zijn gevangenneming. Als Kroatië blijft falen in de opsporing van Gotovina, kan dat consequenties hebben voor de toelatingsonderhandelingen met de EU.

Foto: Klik.hr

Europese grondwet aangenomen donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EU Observer/EU Politix/Regering.nl, 18 juni 2004 - Na bijna twee en half jaar van intensieve onderhandelingen, hebben EU-regeringsleiders een akkoord bereikt over een grondwet voor de Europese Unie. Een opgeluchte Bertie Ahern, EU-voorzitter, maakte dit bekend na afloop van de tweedaagse EU-top in Brussel. De nieuwe grondwet, die meer dan 400 wetsartikelen telt, brengt ook grote vernieuwingen met zich mee. Zo zal er een Europese minister van Buitenlandse Zaken worden aangesteld. De grondwet kan echter pas van kracht worden als deze door alle 25 lidstaten is geratificeerd. Veel landen hebben inmiddels al een grondwetsreferenda toegezegd.

>> Hoofdpunten van de Europese grondwet
Blair trekt tot grondwetsreferendum 2006 ten strijde tegen "Eurosceptische mythes" donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, The Guardian, 21 juni 2004 - Na de succesvolle afronding van marathon-onderhandelingen over de Europese grondwet afgelopen vrijdag, bezint de Britse premier Tony Blair zich op het 'verkopen' van die grondwet in het traditioneel zeer eurosceptische Verenigd Koninkrijk. "Dit zal een fascinerend politiek gevecht worden tussen realiteit en mythe," zei Blair gisteren. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw verwacht dat het grondwetsreferendum nog ver weg is, ingewijden spreken van 2006. Volgens een opiniepeiling van YouGov onder bijna 1.300 Britten, zou nu 49% van de kiezers tegen en 23% vóór de Europese grondwet stemmen. Blair merkt daarom terecht op dat hij aan het begin van een harde strijd ("tough battle") staat.

Tony Blair: "Er is absoluut geen reden om meteen een grondwetsreferendum te houden. Natuurlijk weet ik precies waarom de Britse Onafhankelijkheidspartij en de Conservatieven haast willen maken. Ze zijn bang dat hoe langer het debat duurt, hoe meer [Eurosceptische] mythes aan het licht zullen komen. We hoeven bovendien pas eind 2006 te ratificeren."

Foto: The Economist

Pro-Europese premier treedt af na nederlaag in Tsjechië -- Pro-Europese president treedt aan in Servië donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EurActiv/The Guardian, 28 juni 2004 - Twee weken na de Europese verkiezingen zijn in de Tsjechië de eerste politieke consequenties verbonden aan de uitslag. Nadat zijn centrum-linkse regeringspartij (9%) was gemarginaliseerd tot de vijfde partij van het land, is premier Vladimir Spidla afgetreden. "Het vertrouwen in de regering is gaan wankelen door de uitslag van de verkiezingen", aldus Spidla. De rechtse president Klaus vloog gisteren uit Zwitserland terug naar Praag om zo snel mogelijk een opvolger voor Spidla te vinden. De sociaal-democratische minister van Binnenlandse Zaken Gross wordt genoemd als kanshebber.
In Servië, buurland van de Europese Unie, won de pro-Europese Boris Tadic vrijwel tegelijkertijd de presidentiële verkiezingen. Met 53,7% van de stemmen versloeg hij de ultra-nationalist Nikolic (45,1%), opvolger van Slobodan Milosevic. Tadic moet samenwerken met de conservatieve premier Kostunica, die altijd heeft geweigerd drie van oorlogsmisdaden beschuldigde generaals uit te leveren. Tadic pleit daarentegen voor vergaande samenwerking met de Europese Unie en het Haagse Joegoslavië-tribunaal.
Compromis voorzitter Europese Commissie: Portugees premier Durão Barroso maandag 28 juni 2004, Nieuws/Europa, EU Observer/EU Politix/EurActiv - Niet de Belg Guy Verhofstadt, niet de Brit Chris Patten, maar de Portugees José Durão Barroso zal morgen worden voorgedragen als opvolger van Romani Prodi als voorzitter van de Europese Commissie. Durão Barroso heeft de steun van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat is verrassend, omdat hij aan de vooravond van de Irak-oorlog de omstreden Azoren-top met Bush en Aznar heeft georganiseerd. Durão Barroso is geen echte federalist, maar heeft wel altijd de rechten van kleine lidstaten in de EU verdedigd. Tegenstand tegen zijn kandidatuur is nog te verwachten van de Partij van Europese Sociaal-Democraten, die in een brief alle Europese regeringen heeft opgeroepen "verder te kijken dan alleen centrum-rechtse kandidaten". Uit een peiling van Europa-digital.de blijkt overigens dat bijna één op de drie nooit van Durão Barroso gehoord had. De rest beschouwt hem vooral als een compromis-kandidaat.

José Durão Barroso (49) begon zijn politieke carrière als maoïstisch studentenleider. In 2002 werd hij premier van Portugal. Durão Barroso is verder conservatief, advocaat, vloeiend Engels-, Frans- en Spaanssprekend. Gisteren maakte hij bekend dat hij de aangeboden post als elfde voorzitter van de Europese Commissie aanvaardt. Of er na zijn vertrek uit Portugal nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, is nog niet bekend.

Foto: Un.org

Chirac woedend over Bush' bemoeizucht met Europa donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EurActiv, 29 juni 2004 - Tijdens zijn bezoek aan Ankara eergisteren, voorafgaand aan de NAVO-top in Istanbul, prees Bush Turkije als voorbeeldige moslimdemocratie. Hij zei verder: "Ik zal de bevolking van dit goede land eraan herinneren dat jullie van de EU een datum moeten krijgen voor mogelijke toetreding." Hoewel de steun van de VS voor EU-lidmaatschap van Turkije al lang bekend is, was dit tegen het zere been van de Franse president Chirac. Bush' opmerkingen zijn vergelijkbaar met een advies van Frankrijk over hoe de VS relaties met Mexico moet onderhouden, aldus een zeer verontwaardigde Chirac. De Europese Commissie is voornemens in december te beslissen of toelatingsonderhandelingen met Turkije worden gestart.
Javier Solana waarschijnlijk eerste Europese minister van Buitenlandse Zaken donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EurActiv/EU Observer, 30 juni 2004 - Javier Solana, nu hoge vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands beleid van de EU en eerder secretaris-generaal van de NAVO, is door Europese regeringsleiders genomineerd als minister van Buitenlandse Zaken van de EU. De EU krijgt voor het eerst in haar geschiedenis zo'n minister, als direct gevolg van de recent aangenomen grondwet. Solana beschouwt zijn toekomstige functie als een bevordering voor de continuïteit van de externe relaties van de EU. "Europa moet zichzelf aanpassen en doorgaan als speler in internationale zaken", aldus Solana.

Foto: CNN

Minister Peijs wil Europese impasse over tolwegen doorbreken donderdag 15 april 2004, Nieuws/Europa, EU Politix, 30 juni 2004 - Nederlands minister van Verkeer en Waterstaat Peijs heeft in een interview met EU Politix gezegd dat lidstaten mogelijk minimumstandaarden voor Europese snelwegen moeten garanderen. Maar: "Het zal heel moeilijk zijn overeenstemming te bereiken, omdat de standpunten tussen de twee kampen enorm verschillen", aldus Peijs namens het Nederlands EU-voorzitterschap. Eurocommissaris van Transport en Energie De Palacío, gesteund door verschillende lidstaten, vindt dat de opbrengsten van tolwegen moeten worden geoormerkt en geïnvesteerd in de transport-infrastructuur. Een harde kern van landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Denemarken, Ierland en Zweden, blijft echter pertinent weigeren het recht op verdeling van financiële middelen voor transport uit handen te geven. Minister Peijs erkent de gevoeligheid van het onderwerp. Toch gaat ook haar voorkeur uit naar het oormerken van gelden: "Ik denk dat het lastig is om van een transportbedrijf te vragen veel geld te betalen om een weg te gebruiken en bovendien niet te klagen als die wegen een rotzooi zijn." Overigens is het de vraag of de Eurovignette-plannen van Peijs en De Palacío (die al vijf jaar op de plank liggen) uiteindelijk zullen bijdragen aan de realisatie van de ambitieuze milieudoelstellingen van staatssecretaris Van Geel (-30% broeikasgassen in 2020).

Minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs was eerder lid van de Utrechtse Provinciale Staten en het Europees Parlement. Door haar aanzienlijke reeks commissariaten stond ze in 2002 hoog op de lijst van machtigste zakenvrouwen.

Foto: Planet.nl